Február 9. – a biztonságos internet világnapja


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A február 9-én van a biztonságos internet napja, ami világszerte koncentráltan hívja fel a figyelmet a világháló veszélyeire, melyek a koronavírus miatt virtuális térbe szorult világ számára még inkább érvényesek mindannyiunkra.Ezen a napon sokan külön kiemelik, hogy gyermekeknek és fiataloknak elővigyázatosabban, tudatosabban kell használniuk a mobiltelefonokat és az online technológiákat. Ezzel a fontos témával a kidsnews szerkesztősége a jeles napon kívül is sokat foglalkozik:

Ha nem akarsz a fenti témákkal részletesebben foglalkozni, akkor is érdemes pár alapszabályt betartanod:

1.

Legyél tisztában azzal, hogy mit csinálsz a technológiával, és hogy pontosan mit keresel, ellenőrizd, hogy a webhelyen van-e a biztonságos https: // a webhelynév elején.

Érdemes fél szemedet a webcímen tartani böngészéskor, pláne vásárláskor, mert a domain név, a bejegyzés helye és úgy általában a cím tartalma, felépítése gyakran többet elárul egy webhelyről, mint maga a honlap.

2.

Gondoskodj magánéleted védelméről, ne ossz meg mindent a közösségi médiában csak azért, hogy learass pár like-ot. Gondolj bele azok helyébe, akiket megemlítesz vagy feltűntetsz, és abba is, hogy a rokonaid, tanáraid és jövőbeli üzletfeleid, munkaadód, de akár alkalmi vagy profi bűnözők is megtalálhatják és nálad sokkal aprólékosabban elemezhetik egy-egy bejegyzésedet még évtizedek múlva is.

3.

Ne hagyd bekapcsolva eszközödön a bluetooth-t, hiszen így bárki könnyedén hozzáférhet a készülékedhez!

4.

Ne kapcsold be az önálló hangfelismerést, és lehetőség szerint tiltsd le az alkalmazások állandó hozzáférését a kamerához, mikrofonhoz, mivel ezeken keresztül szinte bárki belenézhet, belehallgathat a magánéletedbe, beszélgetéseidbe.

5.

Sehol ne adj meg magadról személyes adatokat.

6.

Ne használj free hotspotokat, el sem tudod képzelni, hogy hány hacker lóg ezeken.

Ne feledd, az internet mindennapjaink elengedhetetlen része, de fontos, hogy megértsük a hálózat alapelveit és saját helyünket a rendszerben, és úgy élvezzük annak előnyeit, hogy közben legyünk óvatosak és ne váljunk mások – törvényes vagy illegális – tevékenységeinek eszközévé, áldozatává.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved