James Bond maraton, avagy szexizmus csőre töltve


Eboss Boss (14éves) - 8 hónapja

Sean Connery halálát követően a HBO GO tisztelete jeléül elérhetővé tette az egész James Bond sorozatot, ezzel lehetővé téve, hogy a covid alatt besűrűsödött családi filmes estéken végig nézzük az immáron klasszikusnak tekintendő filmművészeti alkotásokat. Aki nem ismerné a sorozatot: James Bond, Ian Fleming könyveinek hőse 1962-ben mutatkozott be Sean Connery főszereplésével. Az első film Dr. No címen jelent meg, amelyet további öt film követett: Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Csak kétszer élsz és Gyémántok az örökkévalóságnak, továbbá egy nem hivatalos produkcióban készült mű (Soha ne mondd, hogy soha) is elkészült. 1973-ben a brit Roger Moore bújt a 007-es ügynök szerepébe (Szeretett engem, Holdkelte, Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta) 5 film erejéig.  

„(…) Azt hiszem bármelyik mérsékelt #meetoo, vagy nőjogi aktivista is, kérdés nélkül választana durva halálnemet Terence Youngnak” – summázta anyám a véleményét az első filmek valamelyikén. És kamaszként tudom durva ilyet írni, de igazat adok anyámnak. Még akkor is, ha családi konszenzusban vagyunk a tekintetben, hogy a klasszikusokat csak a korszakban uralkodó ideológiája alapján érdemes értékelni, mégis a filmek mai szemmel döbbenetesen szexisták.  

Az első filmek női karaktereinek szövege nagyrészt „Oh, James”-re korlátozódik miközben mindenféle előzetes interakció nélkül omlanak a 007-es karjaiba, a filmek kezdetét követő nagyjából harmadik perctől.

Miközben a kiváló brit ügynök nem is tagadja, hogy érdeklődése kizárólag szexuális jellegű az amúgy teljesen bugyuta és tehetetlen női karakterekkel szemben.

A nyolcvanas évek végén Timothy Dalton lett az új 007-es, és a film készítői láthatóan igyekeztek egy új irányt adni az ügynök stílusában, aki sebezhetőbb, és érzelmesebb hősszerelmest alakít – amúgy igen középszerűen – . De az új szeleknek köszönhetően a női karakterek erősebb, és sikeresebb nők, akik a szexuális vágy felkeltésén kívül más dramaturgiai szerephez is jutnak az újabb filmekben.

Nagyjából ez az a pont a szuperügynök egészestés filmjeinek sorozatában, ahol már nem csak műveltségünk pallérozása miatt érdemes megnézni a részeket.

Daltontól az akciójelenetek már kidolgozottabbak, és sokkal kevésbé gagyi és lassú. Még akkor is, ha a legtöbb akció jelenet a fizika törvényeit semmilyen módon nem veszi figyelembe. Például a magányos ügynökben Bond helikopterrel horgászik kisrepülőre, mindezt persze öltönyben, rezzenéstelen séróval, több száz láb magasan 😀

1995-től már egészen nézhető, sőt szórakoztató filmeket kapunk Pierce Brosnan főszereplésével, aki az első 007-es alakítása kivételével nem túl izgalmas karakter a szuperügynök a szerepében. 2006-ban vált a sorozat a ma ismert – és elődeihez hasonlóan karaktertől mostanra már szabadulni kívánó –  Daniel Craigre.

A kasszasikert hozó Casino Royale tényleg az egyik legjobb Bond film, amely kivételesen jól megírt sztorija és akciójelenetei tényleg a legjobbak közé emelik ezt a filmet.

Ugyanakkor azt kimondhatjuk, hogy a Bondok között először olyan színész vette magára az ügynök szerepét, aki kicsit sem tudta a csábitó nőszívek elrablóját hitelesen eljátszani, Craig karakterétől nagyon messze áll a romantikus hős.

De ki volt a legjobb Bond?

Az én személyes listám alapján dobogós helyen végzet:

3. Roger Moore 

2. Daniel Craig

1. Sean Connery

Egyszóval, aki Bond sorozat megnézésére készül jobb, ha tudja, hogy számtalan esetben nevetséges, nemegyszer teljesen hiteltelen karakterekkel tűzdelt, legtöbbször a végtelenségig klisés forgatókönyvekben megírt 20. századi korlenyomatot kap. Ugyanakkor szerintem kihagyhatatlan, és nem csak azért, hogy tudd a martinit majd csak rázva és nem keverve kell megrendelned.   

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Támogatott tartalom


2017 Kidsnews | All rights reserved