Jöhetnek a közösségi médiát szabályozó törvények


Kovács Barna (19éves) - 8 hónapja

Korábban is felmerült már, hogy a közösségi média szabályozásra szorul, ám a Trump személye körüli történések adtak ennek még nagyobb lendületet január elején. Szigorú és kikényszeríthető nemzetközi digitális szabályozásra van szükség a közösségi médiában, ami lehetővé teszi a nagy internetes cégek felelősségre vonhatóságát is – jelentette ki Vera Jourová, a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén, a közösségi média demokratikus ellenőrzéséről szóló vitában – írja az MTI.

Trumpot január első felében, a Capitoliumot ért ostrom után függesztette fel határozatlan időre gyakorlatilag az összes közösségi médiás platform, nem használhatja a Twitter, a Facebook, és az Instagram profilját sem, és el kellett búcsúznia a csaknem 2,8 millió feliratkozóval rendelkező YouTube csatornájától is. A Twitter pénzügyi igazgatója bejelentette azóta, hogy az ő platformjukra többet nem térhet vissza a volt amerikai elnök, a tiltás végleges.

A felfüggesztések oka, hogy a Capitoiumot ért ostromot sokak szerint Trump gyújtó hangulatú beszéde és közösségi médiás posztjai okozták.

Ennek köszönhetően egyébként impeachment eljárás is indult a volt elnök ellen, a cél, hogy eldöntsék: felelősségre vonható-e Trump a történtek miatt, amely hajszál híján ugyan, de a felmentésével zárult. Az impeachment eljárás hasonlít egy bírósági eljárásra, csak ezt a képviselőház kezdeményezi, a tárgyalást pedig a felsőház, azaz a szenátus folytatja le.

A közösségi média szabályozása azért vált szükségessé, mert egyre többen gondolják azt, hogy nem helyénvaló, ha tech cégek döntenek arról, hogy kit tiltsanak le, mi minősül álhírnek, mi káros tartalom. A közösségi média platformok jelenleg szinte megkerülhetetlenek, így egy tiltással vagy álhírnek minősítéssel képesek lehetnek befolyásolni a politikát.

“Kockázatokról beszélhetünk akkor, amikor az internetes óriáscégek úgy döntenek, hogy felfüggesztik és eltávolítják a volt amerikai elnök profilját, noha Donald Trump felelőtlenül erőszakra buzdított, és fanatizálta a tömegeket” – húzta alá Vera Jourová, a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos. Vera Jourová hozzátette, hogy a hamis online tartalmak és a gyűlöletbeszéd ellen külön jogszabályt akar létrehozni az Európai Bizottság, új európai megegyezésre van szükség a félreinformálás elleni küzdelemmel kapcsolatban, ami kockázatos lehet különösen politikai választások idején.

Hangsúlyozta viszont, hogy az egyéni vélemények és a káros tartalmak között különbséget kell tenni. Hozzátette még, hogy a bizottság a fizetett politikai hirdetésekkel kapcsolatban is szabályozási javaslatot fog közzétenni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved