Karanténkonyha: használd ki, hogy otthon vagy, főzz mexikói chilis babot


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Bár sokan úgy gondolják, hogy a chili Mexikóból származik, a valójában Texas az őshazája (chilire vonatkozó első írásos utalás San Antonióból, 1828-ból került elő), ahol az őslakos amerikai, spanyol és mexikói konyhák keveredésével alakult ki.

Elkészítése igen egyszerű, emellett igen laktató étel, sokáig elvan a hűtőben, egyszóval kitűnő karantén étel, amit gyerekjáték elkészíteni is.  

A 2 fej hagymát és a 4 gerezd fokhagymát tisztítsd meg, karikázd fel, illetve zúzd össze. Egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban hevíts kevés olajat, és pirítsd meg benne a hagymákat, amíg üveges nem lesz.

Ezután mehet bele 60 dkg darált hús (pulyka- vagy marhacomb az ideális), és a hús kifehéredéséig kevergesd. Adj hozzá chili paprikát (de vigyázz, nehogy túl csípős legyen!), sózd, borsozd, szórd meg őrölt pirospaprikával, oregánóval, és  önts bele egy nagyobb doboz paradicsompürét. Adj hozzá egy-másfél deci vizet, és főzd körülbelül 15 percig.

Utána add az eddig elkészült fűszeres húshoz a megmosott, lecsepegtetett konzerv vörösbabot és kukoricát, majd forrald össze (egyes kaja sznobok és receptek szerint nem kell bele kukorica, így ez opcionális elem).

Ha szárazbabbal készítenéd, akkor sokkal több időre lesz szükséged, sőt az sem kizárt, hogy időről időre fel kell öntened vízzel, amit megkönnyíthet ha előző éjszakára beáztatod a babot.

Az étel akkor jó, ha minden alkotóeleme puha. Ez szárazbab esetében akár 3 óra is lehet, konzerv babbal körülbelül 15 perc. Ügyelj, hogy ne legyen túl híg a lé, inkább hagyd elfőni.

Mielőtt leveszed a chilis babot a tűzről, kóstold meg, és ha szükséges, még ízesítsd. Reszelt cheddar sajttal, egy kis tejföllel, vagy akár pár szem nachos-szal díszítve, forrón tálald. Jó étvágyat!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



2017 Kidsnews | All rights reserved