Kisokos fiúknak: az intim higiénia alapszabályai


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A legtöbbek véleménye szerint intim higiéniai kérdésekről felesleges beszélni, mivel azt minden jóérzésű, igényes ember elsajátította kisgyermekkorban és kamaszként, vagy egyszerűen „ösztönösen alkalmazza”, és felnőttként evidenciának tekinti. Hatványozottan igaz ez a fiúk esetében, akik amúgyis sokkal kevesebb fertőzési lehetőségnek vannak kitéve, mint a lányok. Sajnos a valóságban a férfiak közül meglepően sokaknak vannak komoly hiányosságai az intim higiénia terén, pedig sokkal kevesebb fertőzés, nemi- vagy bőrbetegség ütné fel a fejét, ha a legelemibb szabályokat mindenki betartaná. Mai témánk a fiúk intim higiéniájának alapszabályai. 

A nemi szervek verejtékezését, befülledését nemcsak a testünk fizikai igénybevétele, illetve a túlfűtött helységek, vagy a nyári hőség okozhatja. Veszélyesek lehetnek a közérzetre és az egészségre is a túl szűkre szabott nadrágok és alsók, különösen, ha rosszul szellőző, műszálas alsónadrágot választunk.

Bár a férfiak anatómiailag kevésbé hajlamosak a húgyúti fertőzésekre, a hímvessző makkjában, a fityma alatt található smegma mirigyek váladéka okozhat problémát a megfelelő tisztántartás hiányában. A smegma feladata, hogy segítse a makk behatolását a hüvelybe szexuális együttlétkor, ezért a váladék zsírsavakban gazdag, és kitűnő táptalaja a baktériumoknak, amelyek  elégtelen tisztálkodás esetén nagyon fájdalmas gyulladást okozhatnak a makkon és a fitymán.

A legjobb védekezés a fentiek ellen fürdéskor, zuhanyzáskor a nemi szervet az előbőrt hátrahúzva, kímélő, nem szárító szappannal alaposan megmosni legalább naponta, kiemelten figyelve minden részére.  

Pisilés előtt is moss kezet

A fiúk, férfiak kisdolog végzésekor kezükkel segítik a tevékenységet, vagyis vizeléskor kézzel megfogják a legintimebb testrészüket, így kiemelten fontos az azt megelőző kézmosás is, már ha nem akarjuk a BKV kapaszkodóin, vagy a suli WC-jében, öltözőjében a napok, hetek alatt lerakódott kórokozókat, szennyeződéseket.

Ismerd fel, ha baj van

Az életnek sajnos része, hogy még a legnagyobb elővigyázatosság és odafigyelés mellett sem tudunk minden veszélyforrást kiküszöbölni. Szinte bárki, bármilyen életvitel mellett elkaphat  egy fertőzést, ezért nincs is benne semmi szégyellnivaló.

Férfiaknál problémára utalhat a hímvessző végén jelentkező folyás, vagy ha fájdalmat érzünk ágyéktájon, esetleg a herék érzékennyé válnak. Fertőzésre utalhat a vizelés fájdalmassá válása, illetve, ha a hímvesszőn apró piros pöttyök jelennek meg, esetleg a makk hámlani kezd, és természetesen bármilyen csípő, viszkető érzés sem jó jel. 

Ha panaszod van, vagy valami rendelleneset észlelsz magadon, önterápia vagy folyosói megmondóemberek helyett keress fel mielőbb egy urológus szakorvost vagy nemibeteg szakrendelést!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



2017 Kidsnews | All rights reserved