Kisokos lányoknak: a női intim tisztálkodás alapszabályai


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Az intim testtájak tisztítását sokan a normál napi mosakodás részének tekintik, azonban kamaszkorban a hormonális változások ezen a területen is új szükségleteket teremtenek. Az első, amivel érdemes képben lennünk, hogy minden nő hüvelyflórája más, és ahogy a nem elégséges tisztálkodás is okozhat problémát, úgy a túlzásba vitt, nem kifejezetten az intim tájék tisztítására szolgáló szerek alkalmazása, vagy az intimzuhany túlzott használata is felborítja a női nemi szerv pH-egyensúlyát, ami visszatérő fertőzést okozhat. A betegséget többek között a rossz szagról, szárazságról, vagy épp ellenkezőleg,a túlzott mennyiségű váladékról ismerhetjük fel.

Kezdjük a „legcikisebb” mondandóval: kisdolog és nagydolog elvégzése után egyaránt mindig a hüvely felől a végbélnyílás felé töröljünk! Ha így teszünk, elkerülhetjük, hogy a hüvelybe bélbaktérium kerüljön, ezzel elkerülve egy rakás fertőzés lehetőségét. A WC használata, vagy hosszabb ideig tartó egy helyben ülés után érdemes intim törlőkendőt vagy nedves wc papírt is bevetni egy gyors tisztításhoz.

Speciális törődést igényel a menstruációs időszak. Ilyenkor érdemes naponta többször is megtisztítani a szeméremtestet. Az intim tájék gyors tisztításához és felfrissítéséhez célszerű speciális összetételű intim törlőkendőt használni, így megelőzhető a hüvely pH-egyensúlyának felborulása, és a különféle hüvelyfertőzések, mint például a bakteriális vaginózis kialakulása.

A menstruációs vér felfogására használhatunk egyéni preferencia szerint eldobható betétet, mosható ökobetétet vagy tampont is, azonban a dédnagyijaink által favorizált vattát jobb, ha ki sem próbáljuk.

Bármelyik mellett is döntsünk, mindegyiket rendszeresen cserélni kell. A betéteteket a vérzés erősségétől függő időközönként, még az „átázás” előtt érdemes cserélni, illetve a tampont 4 óránál tovább nem javasolt bent hagyni, ezért ennek éjszakai használata nem javasolt.

Ha tampon használata mellett döntünk, fontos, hogy a felhelyezés és a levétel előtt és után is alaposan mossunk kezet, hogy elkerüljük a hüvely megfertőzését vagy a környezetünk beszennyezését. Ha nem mindig megoldható a kézmosás (pl. a suliban kézmosás után még meg kell fogni a WC-fülke kilincsét, ajtózárját), érdemes olyan tampont választanunk, amelyhez jár egy eldobható, papírból készült kis felhelyező eszköz. 

A filmek és reklámok hatására hajlamosak vagyunk a fehérneműinket nem higiéniai szempontok alapján kiválasztani, de valójában testünknek a jó minőségű, pamut darabok az ideálisak. Az egész napi iskolában ülés, hosszú utazás és főként menzesz idején mindenképp érdemes inkább ilyeneket viselni.

Végül ejtsünk pár szót a szexuális életet élők higiéniájának fontos segédeszközéről, az intim zuhanyról vagy irrigátorról, ami a hüvely természetes pH-jának fenntartásához, illetve visszaállításához szükséges. A hüvelyflóra jelentős részét tejsavtermelő laktobacillusok képezik, amelyek egészséges egyensúlyát az aktív szexuális élet vagy egy fertőzés felboríthatja. Panaszmentes nőknek, általános higiéniai céllal maximum hetente egyszer javasolt az irrigátor használata, kivéve a menstruáció alatt, amikor nem szabad használni.

Az intim zuhanyt és a hozzá tartozó, tejsav tartalmú hüvelymosó folyadékot célszerű gyógyszertárban megvásárolni, ahol az eszközökhöz részletes alkalmazási leírást is kapunk, illetve tanácsot is kérhetünk a gyógyszerésztől.

A női életnek sajnos része, hogy még a legnagyobb elővigyázatosság és odafigyelés mellett sem tudunk minden veszélyforrást kiküszöbölni. Szinte bárkivel, bármilyen életvitel mellett megtörténhet egy hüvelyfertőzés kialakulása, ezért nincs is benne semmi szégyellnivaló.

Ha panaszod van, vagy valami rendelleneset észlelsz magadon, például hüvelyszárazság, furcsa, túlzott váladékozás, kellemetlen szag vagy viszketés, ötletszerű önterápia vagy barátnői kupaktanács helyett keress fel mielőbb egy nőgyógyászt vagy nemibeteg szakrendelést!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

semmelweis.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved