Kitiltható egy ország az internetről?


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

Mi is beszámoltunk róla korábban, hogy Oroszország felkészül a globális internetről való lecsatlakozásra. Indoklásuk szerint azért, hogy ne érje őket váratlanul, ha az Amerikai Egyesült Államok lekapcsolná őket a világhálóról, amit megtehetnek, tekintve, hogy náluk vannak az internet kulcsjogai. Könnyen felmerülhet a kérdése, hogy vajon tényleg lehetséges-e, hogy egy ország csak úgy kitiltson egy másikat a világhálóról, vagy más okai lehetnek Oroszország lépésének? Erre a problémára keressük a választ Makay József kiberbiztonsági szakértővel , a Makay Kiberbiztonsági Kft. ügyvezetőjével.

Az internet lényege, hogy nincs központja, tehát kulcsjogai sem.  Ez még akkor alakult ki, amikor igyekeztek a világhálót atombiztossá tenni. A szakértő szerint erről letiltani senkit nem lehet, de szolgáltatásokról igen.

„Például egy ország dönthet úgy, hogy kötelezi egyes szolgáltatóit a szolgáltatás megvonására egyes cégektől vagy országoktól és egy másik ország dönthet úgy is, hogy egy adott területen inkább saját megoldást preferál.

Ilyen, amikor az USA kötelezi a Google-t, hogy ne engedje a kínai Huaweinek a Google-szolgáltatások szállítását a telefonokon (ne engedje azt, hogy a Huawei engedje használni a készülékein a Google-szolgáltatásokat – a szerk. ), vagy amikor Kína nemzetbiztonsági okokra hivatkozva letiltja az (amerikai) Facebook elérhetőségét, hogy az emberek a saját felügyelete alatt álló, amerikai megfigyeléstől mentes(ebb) Weibón kommunikáljanak” – fogalmaz Makay József.

Az, hogy egy ország teljesen lekapcsolódik a globális internetről csak úgy képzelhető el, ha ők maguk döntenek így.

Ilyenkor az ország kötelezi a hálózatszolgáltatókat, hogy ne engedjenek internetkommunikációt se ki, se be. Ebben az esetben VPN-el sem lehet átjutni a korlátokon.

„Tehát technikailag megoldható a teljes leválasztás, bár társadalmi szinten ez olyan jelentős negatív hatásokkal járna, ami miatt nem feltétlenül célravezető egy ilyen lépés.

Ugyanakkor népszerű szolgáltatástípusok (közösségi hálózatok, kommunikáció stb.) helyi megvalósításának már sokkal több értelme lehet a külföldi szolgáltatásoktól való függés csökkentése érdekében.” – fejezi be a kiberbiztonsági szakértő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved