Legyél te a keresztanya(-apa)! Kedd éjfélig lehet szavazni az óriásvidra kölyök nevére


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Újabb kisfilmet tett közzé honlapján és közösségi média felületein a Fővárosi Állat- és Növénykert az október 7-én született óriásvidra kölykökről. Mivel a városligeti intézmény a koronavírus világjárvány miatt jelenleg nem fogadhat látogatókat, az állatkerti élményeket ilyen módon, a szokásosnál is több kisfilmmel, képes beszámolóval igyekeznek közvetíteni a közönség felé. A most közzétett felvételek a két óriásvidra kölyök és szüleik mindennapjaiba engednek bepillantást, amely a kicsik számára csupa mókával, játékkal, hancúrozással, birkózással, homokfürdőzéssel és vízben pancsolással telik. Persze néha az is megesik, hogy a kölykök és szüleik akarata nem egyezik teljesen, és ilyenkor a felnőtteknek a grabancuknál fogva kell a helyes irányba terelni a szertelen fiatalokat.

Az óriásvidra kölykökről készült legújabb kisfilm Állatkert Facebook-oldalán

Az állatkertekben igen ritkán látható, Dél-Amerikában őshonos óriásvidrák (Pteronura brasiliensis) a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Magyarországon egyedül a Budapesti Állatkertben élnek ilyen állatok, ahol még 2014-ben kezdtek el foglalkozni a tartásukkal. A városligeti intézmény nemcsak az állatok szaporítással járul hozzá a ritkuló faj megmentéséhez, hanem a 2019-es évben egy visszatelepítési programban is részt vett. Ennek keretében egy korábban Budapesten élt, Alondra nevű nőstény állatot a magyar fővárosból Argentínába, a Corrientes tartományban lévő Iberá Nemzeti Parkba szállították annak a programnak az első állataként, amelynek célja a területen korábban élt, de onnan évtizedekkel ezelőtt eltűnt óriásvidrák újbóli meghonosítása.

A kisfilm közzétételével együtt az Állatkert a névadás kérdését is felvetette. Mivel a lipcsei születésű anyuka, Cumana, és a madridi születésű apuka, Madidi neve is egy-egy földrajzi névre vezethető vissza, az Állatkert munkatársai úgy gondolták, a kicsiknek is ilyen típusú neveket érdemes keresni. Ráadásul ezek nőstény és hím állatoknak egyaránt adhatók, ami azért szerencsés, mert

jelen pillanatban még nem tudják kétséget kizáróan megmondani, hogy a vidrakölykök milyen neműek.

A két kölyök közül az egyiknek az állatok gondozói választhattak nevet. Az intézmény ezzel is igyekezett elismerni az óriásvidrákkal foglalkozó munkatársak nélkülözhetetlen munkáját. A gondozók választása a Bahia névre esett: így nevezik Brazília egyik szövetségi államát is.

A másik állat nevének kiválasztásához a nagyközönség segítségét kérik. Az Állatkert honlapján február 9-ig, azaz jövő kedd éjfélig lehet szavazni az alábbi nevekre:

  • Amboro (eredetileg egy bolíviai nemzeti park neve);
  • Coari (eredetileg egy város neve Brazília Amazonas szövetségi államában);
  • Ibarra (eredetileg egy ecuadori város neve);
  • Javari (eredetileg az Amazonas-medence egyik folyójának a neve, amely Peru és Brazília határfolyója);
  • Manú (eredetileg egy perui folyó és az ott található nemzeti park neve);
  • Rewa (eredetileg egy folyó neve Guyanában).

A voksoklás eredményét várhatóan február 10-én, szerdán teszik majd közzé.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Budapesti Állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved