Miért éppen vízilabda? Kedvcsináló a Honvéd lány csapattal


Darinka (13éves) - 8 hónapja

Képzeljétek el magatok elé azt a sportot, ahol vannak pillanatok, hogy levegőt se kapsz, a bőröd kiázik a sok úszástól, a fejedre bármikor egy nagy erővel suhanó labda pattanhat és még az is előfordulhat, hogy néha lekevernek neked egy-két pofont, és a lányok dupla fürdőruhában (páncélban) játszanak a mérkőzéseken, amely présként nyomja össze testüket. Ennek ellenére egy évvel ezelőtt felkeltette az érdeklődésemet, és belekezdtem magam is.

Magyarországon a vízilabda sikersportág, rengeteg csapat közül választhat, aki ki szeretné próbálni a sportágat, közte a Honvéd is, amely  lánycsapatának néhány tagjával készítettem interjút, hogy miért is éri meg nekik, hogy az idejüket ebbe a küzdelmes sportba fektessék, akár napi két edzésre is lejárjanak, és hétvégente meccsekre menjenek? 

Az, hogy ezúttal újságíróként faggatom csapattársaim és nem én vagyok a kezdő, láthatóan zavarba hozta őket, így amikor témába jött, hogy ki mikor és miért kezdte el a vízilabdát, hogyan került a csapatban az elején még félszegen válaszoltak. Összességében mégis levonható a tanulság, hogy legtöbben kíváncsiságból, vagy szülői javaslatra kezdtek bele, majd maradtak, mert rögtön bele szerettek ebbe a sportba.

Bogi nevű csapattársamnak az édesapja is vízilabdázott és ahogy ő mondta “apukám is nagyon sokat mesélt róla, hogy amikor ő annyi idős volt mint én, mennyire szerette!” Mire Anonimusról és Prepiről- ugyanis sokan álnéven válaszoltak, mert mint mondják, ha mi íróként vigyázhatunk az inkognitónkra ők is ezt teszik “informátorként”!- is kiderült, hogy ők is apukájuk javaslatára csaptak a habok közé. Sokukról kiderült, hogy edző javaslatára kezdtek bele, mert az úszásba beleuntak. 

De ahogy minden gyereksportban nálunk is akad olyan, aki jobb ötlet híján vágott bele a vízilabdába, volt akinél kiderült, hogy ő triatlonozni szeretett volna, csak nem talált a közelben olyan központot, ahova járhatott volna és az úszásból aztán vízilabdába lett. 

Mikor már jobban belemelegettünk a beszélgetésbe és a téma abba az irányba terelődött, hogy ki mit szeret. Többen a mecccsektől az úszáson át mindent szeretnek benne, de olyan is akadt, aki azt szereti, ha van miért küzdenie, legyen az akár a saját teljesítmény javítása. A legtöbben mégis a csapatot tartják a legvonzóbbnak a sportágban, még akkor is ha a rengeteg úszás mindenkit kikészít.  

Galamb becenevű sporttársam szavaival élve: “Ha a bírók valamit nem látnak az meg sem történt. Még szólni sem lehet, mert a bíró nyomban kiállít. A lehetőségeid szűkre szabodtak vagy nem foglalkozol vele, ha valaki karmolászik, szabálytalankodik, vagy te is visszaadod neki. Harmadik, hogy kimászol a medencéből és többet nem vízilabdázol!”

Egy ilyen felütés után  bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy milyen célok vezetnek tizenéves lányokat oda, hogy fentebb taglalt nehézségek ellenére is oda tegyék magukat mindennap az edzéseken:  

Sok ember indult a versenyzés, az olimpia gondolatával, ám valaki úgy véli, hogy ez már csak messzi álom marad. Galmab viszont még mindig törekszik arra, hogy kijusson az olimpiára, válogatott legyen. Viszont olyanok is vannak, akik csak azért folytatják, hogy jól érezzék magukat és ne essenek ki a kondícióból. Sonka célja plédául, hogy edző legyen.

A nehéz kérdés az, hogy mivel motiválják magukat ezek a lányok, amikor a víz átcsap a fejük fölött és  a hasukba rúgnak, nem is érzik a lábukat a sok taposástól. Kolibriről, Anonimusról és még néhányukról kiderült, hogy a csapat az ami motiválja őket. Míg mások egy célért küzdenek, amire mindig emlékeztetik magukat, vagy csak tudják, hogy ez segíteni fog nekik, meg fognak tőle erősödni. Bogi szavaival viszont csak annyi “Meg kell csinálni!!!”

Hogy ti is kedvet kapjatok a vízilabdázáshoz, megkérdeztem a lányokat, hogy ők miért ajánlják  nektek a vízilabdát. Pirps szavaival

”Mindig, jó, ha valamiért küzdhetsz!” Kiadhatsz magadból mindent, ami csak benned van, haragot, bosszút, feszültséget. Márpedig, ha szereted a vizet és egy csapatba szeretnél tartozni, akkor épp alkalmas ez a sportág. És ki ne szeretne magának szép alakot? Az úszás gyönyörű alakot készít neked és, ha beleunnál ott van a labda (amit soha nem lehet megunni), így sohase ragadsz le egy állapotban, ahogy galamb mondta! Sonka rákontrázott: “A csapatsportok közül az a legjobb, amiben van kihívás!”

Ami mégis a legfontosabb a vízilabdában az a csapat. A csapat ami minden nap együtt edz, egymást biztatják meccseken, és együtt alkotják a sikereket. Ezért az utolsó kérdésem az lenne mit szerettek a csapatban. Erre egy elég egyértelmű válasz született meg, hogy összetartóak vagyunk, mindig számíthatunk a másikra, “ha esik ha szakad” és “összetartunk, ahogy a vízben úgy az életben is” Sonka szavaival. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved