Ragadd meg a világot – Teszteltük az új Nokia 5.4-et


Tomi (14éves) - 8 hónapja

A Nokia Magyarország jóvoltából egy tíz napos tesztidőszak keretein belül kipróbálhattam az újonnan megjelent Nokia 5.4-et. A tesztidőszak alatt minden szempontból alaposan kipróbáltam és megvizsgáltam az eszközt, a kamerától a funkcionalitásig. Ha érdekel a véleményem, a cikk továbbolvasásával elolvashatjátok a tapasztalataim.

Maga a készülék elég modern, a képernyő sarkában van az előlapi kamerája, ami mindig furcsa, kettős érzést kelt bennem. Előnye, hogy modern, de a legtöbb app nincs még erre optimalizálva, így előfordulhat, hogy pont a kamera helyén van egy gomb, vagy felirat, amihez kevésbé lehet hozzáférni. Ez például cikkeknél nem jelent gondot, mert tovább lehet görgetni, de ha pl. egy adott app beállításai vannak a sarokban, akkor ahhoz nehezebb hozzáférni.

A készülék hátulja már kevésbé forradalmi, a több éve megszokott többkamerás dizájn pedig szerintem senkinek sem újdonság. A kamerák négyzet alakzatban vannak elhelyezve, és kissé kilógnak a hátlapból, amelynek egyébként a felső részén helyezkednek el, középen.

Mellettük található a vaku, alattuk pedig egy ujjlenyomat-olvasó. Emellett beállíthatjuk az arcfelismerést is, ami az ujjlenyomatos feloldást egészíti ki, és egész jól működik. Maszkkal még nem ismer fel, de szerintem csak idő kérdése és az is elérhető lesz.

A 6,39 colos, HD+ felbontású kijelző átlagos használatra tökéletes. A Netflix- és YouTube nézés, a chatelés és alkalmi fotózásra ideális választás lehet, de tapasztalataim szerint komolyabb játékok is elfutnak rajta, közepes megjelenítési beállításokkal. Az Asphalt 9 normál kijelző konfigurációkkal egész jól elfutott, de amikor feljebb tettem a mércét, már nem volt annyira élvezhető, néhány helyen glitchelt és szakadozott.

Ez azonban nem is elvárható, hiszen a telefont kifejezetten átlagos használatra, illetve professzionális fotózásra tervezték – erre utal a négy, 48MP felbontású kamera. A szlogen alapján, megragadtam a világot és elmentem fotózni. E téren már kevésbé vagyok elégedett a készülékkel. A kamera kapacitása és a fényképeken látszott, hogy elég sokat gyúrtak a teljesítményre, bár még lenne rajta javítanivaló.

A telefon automatikusan elhomályosítja a kép azon részeit, amelyeket nem gondol, hogy előtérbe vannak helyezve. Ez elég sokszor rendellenesen működött. Az alábbi képen például a pad széle már nem volt fókuszban. Hasonló problémám volt a jobb oldali kép esetében is, ahol inkább az út melletti homokot és port vette figyelembe, mintsem az utat.

A kamera tehát nem igazán nyerte el a tetszésem, azonban a telefon rengeteg más téren kitűnő, amelyekről még nem beszéltem.

A Nokia hivatalos termékleírása két napos akkuidőről írt, amit normál használat mellett nálam is elért a telefon. Az „Alkalmazkodó akkumulátor” (Adaptive Battery) funkció automatikusan korlátozza a ritkán használt alkalmazások háttérfolyamatait, ezzel rengeteg energiát takarítva meg. A „My Phone” nevű gyári appban nem csak az akkumulátor állapotát, hanem a memóriahasználatot, a tárhely felhasználtságát, a készülék hőmérsékletét, illetve a térerő erősségét és az adathasználatot is mutatja.

A telefonon külön gomb található a Google Segéd előhívására, ami bár még nem magyar, de igen jól teljesít. Az itthoni Google Home Mini hangszórómmal tökéletes összhangban volt. Nagyon örülök, hogy a Nokia tartja a lépést, a modern világgal és itthon is elérhetővé teszi a Google Asszisztenst, amit egy jó ideig csak trükközéssel lehetett használni.

Az, hogy a Segéd már itthon is elérhető, nem csak rengeteg hasznos újítást és funkciót hoz az életünkbe, hanem kilátásba helyezi a magyar nyelv elérhetőségét is, hiszen minél nagyobb rá az igény, annál nagyobb rá az esély, hogy közkívánatra a mi nyelvünkön is beszélni fog majd a Segéd. Azonban nem csak ez az előnye 2021-ben egy Androidos telefonnak: az összes Google-termékkel remekül működik. A naptári eseményeket például a zárolt képernyőn is jelzi, ami szerintem egy hasznos funkció.

Összességében nagyon elégedett vagyok a telefonnal. iPhone-osként azt kell mondanom, hogy ha egyszer váltanék, akkor nagy valószínűséggel erre a telefonra esne a választás, hiszen a Nokia 5.4 ár-érték arányban kevesebb, mint a fele (75.000 forint) a jelenlegi iPhone SE 2020-am árának. Minden szempontból elégedett vagyok a készülékkel, a kameráját leszámítva, csupán amiatt adok két pont levonást.

Nokia 5.4

Átlagos használatra tökéletes

Kamera: 5/10

Funkcionalitás: 10/10

Külső: 10/10

Összesen: 8/10

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved