Szívügyeink – biológiai tények tükrében


Tigirl (16éves) - 8 hónapja

Sokan izgatottan várják, sokan pedig már előre undorodnak a Valentin naptól, hiszen az év egyetlen szakaszában sem ennyire intenzív a szerelem hajhászása, mint ilyenkor. Viszont ez a nyáladzás az újságok, magazinok körében már ezerszer lerágott csont, úgyhogy idénre valami igazán különleges, már-már furcsa témát hoztunk nektek: megvizsgáljuk az emberi szívet ezúttal elsősorban biológiai szempontból, illetve hogy van-e összefüggés fűtött érzelmeink és ezen szerv működése közt.

Ahogy azt már általános iskolában megtanultuk, a szívünk létfontosságú szerv, mivel ez felel a keringési rendszer működéséért. 4 üregből: két pitvarból és két kamrából áll, amelyeket a sövénynek nevezett fal oszt jobb és bal szívfélre

– ennek a kis evolúciós fejlesztésnek köszönhetjük, hogy nem kell az egész délelőttöt a napon sütkérezve töltenünk, hogy délutánra felmelegedjen a testünk annyira, hogy egy szerelmi csalódás után ki tudjunk menni a konyhába Nutellát kanalazni. 

Ha nyugalomban vagyunk, a szív percenként átlagosan 72-szer húzódik össze, amely a jobb pitvar falában elhelyezkedő szinuszcsomó “utasítására” történik. Viszont biztos vagyok benne, hogy mindenki fel tudna eleveníteni egy olyan emléket, amikor életünk szerelme reánk emelte mély és sugárzó tekintetét, és mi ettől olyan izgatottak lettünk, hogy majd’ kiugrott a szívünk a helyéről.

Többek között ez is szép példája annak, hogy ugyan nem ez a kis öklölnyi szerv felelős az érzelmeinkért, a működése mégis összefüggésben van lelkiállapotunkkal – arról nem is beszélve, hogy például az endorfin, vagyis a boldogsághormon is a szíven keresztül, a vérben szállítódva árad szét a szervezetünkben.

Ismerős az a kifejezés, hogy “összetörte a szívem”? Az a helyzet, hogy ennek van valóságalapja, ugyanis a Mayo Klinika kutatásai rámutattak egy ideiglenes szívbetegség létezésére, amit intenzív stresszhelyzet, például gyász vált ki.

A szindróma tünete hirtelen szúró mellkasi fájdalom – pont, mint a szívinfarktusé, így könnyű összetéveszteni a kettőt.

A “megszakad a szívem” szókapcsolattal is hasonló az ábra: a kardiológusok körében ez inkább azt jelenti, hogy kilyukadt a bal kamrád fala (ritkábban a sövényed), és ebből adódóan éppen életveszélyben vagy.

Úgyhogy ha legközelebb egy szívdoktornak panaszkodsz a szerelmi életedről, vigyázz, hogy fogalmazol! 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved