Taylor Swift újra kiadja régi lemezeit


Solymosi Máté (19éves) - 9 hónapja

Taylor Swift popénekesnő már nagyon régóta elég komoly szereplő a zeneiparban. Albumai mindig elég nagy események (akkor is, amikor nem különösen jók). A karantént nem töltötte tétlenül, két teljes albumot kiadott a 2020-as évben, idén pedig új kihívást választott: újraveszi első hat lemezét és bővített tracklistával kiadja őket szép sorban.

Erre azért van szükség, mert ugyan a számokhoz magukat íróként birtokolja, addig a konkrét felvételekből a korábbi lemezkiadója profitál. Korábban távozásakor megpróbálta megszerezni ezeket az ún. master-eket, de nem járt sikerrel, így hát az újravétel mellett döntött.

Ez egy nagyon egyedi és izgalmas dolog szerintem, bár Swift zenéjéért nem vagyok különösen oda (a tavalyi lemezein voltak jó számok, ami sokban köszönhető új kollaborátorának, a National-ből ismerős Aaron Dessner-nek). Szerintem ez egy nagyon komoly precedenst jelent, így az, hogy a zene jó (vagy éppen jobb) lesz-e, az igazából irreleváns. Ennek a zeneipar szempontjából van komoly jelentősége.

Hogyha több nagy zenész rájön, hogy meg volna a lehetőségük felső kötöttségek nélkül zenét kiadni, sőt, a régi albumaikat újravenni és az eredeti víziójuk szerint kiadni, az egy elég komoly változást indíthat meg a zeneiparban.

Mégha nem is lesznek rengetegen függetlenek, elképzelhető, hogy favorálhatóbb ajánlatokat és nagyobb szabadságot fognak kínálni a magukat fenyegetve érző lemezkiadók. Akárhogy nézem, ez egy pozitív dolog.

Az első újravett lemez első teaser-száma már hallgatható, itt

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved