Úgy tűnik, nem baj, ha gyakran elkalandozunk


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

Mindenki számára ismerős lehet, hogy érdekesebbnél érdekesebb dolgok jutnak eszébe munka vagy tanulás közben, hogy bármit megtesz, képtelen koncentrálni és csak merengeni szeretne. A tudomány korábbi álláspontja szerint ez negatív hatással van ránk, ezt azonban nem támasztják alá a Forbes által talált új eredmények.

A cikk szerint korábban a tudomány meg volt győződve róla, hogy a merengés nincs jó hatással ránk, ugyanis ilyenkor negatív irányba terelődnek a gondolataink, és ott is ragadnak, ami könnyen boldogtalanná tehet minket. Matt Killingsworth, a Track Your Happiness nevű mobilalkalmazás kitalálója szerint az ingázók boldogabbak, ha arra gondolnak, hogy a dugóban állnak, mintha hagyják elkalandozni a gondolataikat. De vajon miért tenné ezt az agyunk, ha rossz lenne nekünk?

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói egy EEG készülék segítségével – mely az agy működése közben létrejövő elektromos feszültség ingadozást méri – nyomon tudták követni a gondolkodásunkat, és úgy tűnik, hogy választ találtak a kérdésre.

Arra jutottak, hogy a merengés, álmodozás egy kognitív folyamat, és jó nekünk, mert új ötletekhez vezethet minket. Zachary Irving, a Virginiai Egyetem professzora részt vett a kutatásban, és szerinte elmélkedéskor nem irányítjuk tudatosan a gondolatainkat, inkább egyik hozza a másikat, de ilyenkor is a céljaink határozzák meg őket.

Az EEG mérések kimutatták továbbá, hogy ilyenkor az agy relaxált állapotba kerül, márpedig nem várhatjuk el magunktól, hogy egész nap produktívak és koncentráltak legyünk.

A kutatás során megállapították azt is, hogy az idő hány százalékában merengenek átlagosan az emberek. Ha gondolod tippeld meg a számot, majd nézd meg a kidsnews.hu Instagram oldalán, hogy eltaláltad-e.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Forbes

2017 Kidsnews | All rights reserved