Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány


Kovács Barna (19éves) - 8 hónapja

A kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Az igazolványt azok kaphatják meg, akik vagy már átestek a betegségen, vagy már megkapták az egyik koronavírus elleni vakcina második adagját is. Oltás esetén az okmány érvényességi ideje nincs meghatározva, hiszen nincsenek pontos információk arról, hogy a vakcinák meddig hatásosak.

Amennyiben valaki pozitív PCR teszttel igazolja, hogy átesett már a fertőzésen, 6 hónapra jut hozzá az igazolványhoz. Ennek kezdete lehet a korházból való elbocsátás napja, a pozitív PCR teszt után eltelt 10. nap, vagy a pozitív PCR teszt utáni első negatív PCR teszt napja.

Azok sincsenek kizárva az igazolás megszerzésének lehetőségétől, akik nem rendelkeznek pozitív PCR teszttel, de átestek már a fertőzésen. A kormány által hitelesített laborban elvégzett ellenanyagteszttel költségtérítés ellenében igazolhatják, hogy voltak betegek.

“Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza” – mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved