Zab- és kókusztej elkészítése otthon, egyszerűen, fillérekből


Papp Júlia (16éves) - 9 hónapja

A környezettudatosság és pénztárcabarát életmód egyik kiváló helyszíne a konyha, ahol több olyan hozzávaló is megtalálható, korábban boltban megvásárolt termékek egyszerű és környezetbarát előállításához. Előzőleg írtam már az otthon kutyulós tisztító- és mosószerekről, és az arcápoló kozmetikumokról is, ezúttal a fél óra alatt elkészíthető növényi tejek receptjét és elkészítését osztom meg veletek. Kifejezetten ajánlom laktózérzékenyeknek, vegánoknak (ugyanis ezek csak növényi eredetű hozzávalókból készülnek) és mindenki másnak, aki szívesen állna át egy környezet- és pénztárcabarátabb tejfogyasztásra.

A bolti tehéntej bizonyítottan tele van a szervezetünkre káros tartósító anyagokkal, a bioboltban fellelhető növényi tejek nem éppen olcsók, és azokban is előfordulhat ám egészségtelen anyag (meg hát ugye a csomagolás, a szállítás és miegymás ami még vele jár és környezetterhelő), otthon viszont fillérekből elkészíthetsz magad szinte bármilyen növényi tejet olyan ízesítéssel, amilyenhez kedved szottyan.

Szükséged lesz:

-zabpehelyre/kókuszreszelékre vagy kókuszchipsre

-hidegvízre

-mézre/cukorra/2-3 szem datolyára

-vanília aromára (elhagyható)

-egy turmixgépre

-egy tölcsérre

-két üvegre

-egy nagyobb és egy kisebb lyukú szűrőre (ha nagy a szűrő mérete, akkor nem kell tölcsér, és elég egy nagy tál is az egyik üveg helyett)

Így fogj hozzá:

  1. Ha datolyát használsz édesítőnek, áztass be 2-3 szemet előtte.
  2. A turmixgépbe önts egy bögre zabpelyhet/kókuszt.
  3. Önts hozzá 2 bögre vizet.
  4. Add hozzá az édesítőt (mézből/cukorból 1-2 ek) és az aromát.
  5. Két percig turmixold az összetevőket, amíg homogén löttyöt nem kapsz.
  6. Szűrd le a kapott folyadékot. Tipp: Először érdemes egy nagyobb lyukú szűrőn szűrni, aztán egy kisebb lyukún, így gyorsabb a szűrés, mint elsőre egy nagyon kislyukún próbálkozni, bár ezt szűrője válogatja. Minél kisebben a szűröd, annál puhább és tejszerűbb lesz.

Elsőre ha nem is, de többedik próbálkozásra már hipp-hopp megvagy vele, hűtéssel eláll 5 napig is akár, de nem tovább, mert nincs benne tartósítószer. Melegíteni sajnos nem lehet, illetve lehet, csak elveszíti tej állagát, és pudingszerű lesz, ami persze ha az a cél, akkor nagyon jó.

Kávéhoz nem ajánlatos forralni, sajnos habosodni sem tud, ahogyan a többi mezei növényi tej sem.

Nem baj, ha elsőre nem lesz tökéletes, ki kell tapasztalni, hogy Neked hogy ízlik a legjobban, bátran tegyél bele más aromákat, több/kevesebb édesítőt, esetleg más darált gabonákat, ha úgy tetszik!

Az alábbi videókból inspirálódtam magam is, az egyiket Antal Éva, ismertebb nevén a Vászonzsákoslány készítette, aki aktívan foglalkozik hasonló jellegű vegán és zero waste dolgokkal, a másikat pedig az ilyen téren hasznos kontentektől hemzsegő Ligeti Csomagolásmentes Bolt Facebookján találtam:

zabtej recept

kókusztej recept

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved