10 érdekes tény Egyiptom elveszett kincseiről


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Alighanem Egyiptom a legismertebb régészeti helyszín a világon, amelynek területéről számtalan különleges lelelet került napvilágra. A kutatások embert próbáló kihívásait dokumentumfilmekben és sorozatokban ismerhetjük meg, ahol a tudósok a piramisok sötét járataiban kúsznak; ismeretlen, hosszú ideje lezárt sírkamrákat nyitnak fel, és háromezer éves, mégis jó állapotban megmaradt múmiákat vizsgálnak 21. századi eszközökkel.

Néhány érdekes információ, amit nem biztos, hogy tudtál Egyiptomról:

Hallottál már Elephantiné szigetéről? Asszuán mellett található. Núbián keresztül ezen a szigeten át érkezettek a hatalmas aranyrakományok Egyiptomba.

Az ókori Egyiptomban gyakran készített sztéléket, vagyis kőtáblákat. A kőtáblákra különböző szövegeket, információkat véstek. Lehetett határjelelő tábla, továbbá törvényeket is véstek rá.

Luxor, Egyiptom – Régészek: Maria és John Ward. Films/Nicholas Frend)

A kártus, az a hosszúkás keret, amibe a királyi család tagjainak nevét vésték. De nemcsak ezt a célt szolgálta, hanem, az egyiptomiak hite szerint, a kártus megvédte a fáraókat a rossz szellemektől az életükben és haláluk után is.

A szkarabeusz, másképpen a ganajtúró bogár gyakran látható az egyiptomi hieroglifákon.  A bogár az ürülékét kis labdákká formázza, és ebbe rakja a petéit. A petékből kifejlődő bogaraknak így lesz mit enniük. Az élet, ha így nézzük, a halálból születik. Az egyiptomiak a bogarat kivételesen tisztelték.

Linda Chapon régész Taposiris Magnánál tár fel emberi maradványokat. Windfall Films

Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy az ember kilenc részből áll. A „kha”, vagyis a test az egyedüli ami, hátra marad a halál után. Amire a halhatatlan léleknek még szüksége lehet a halál után is, ezért is tartották fontosnak mumifikálni.

A temetési szertartás azért is volt fontos az egyiptomiaknak, mert úgy hitték, hogy a másvilágba vezető út tele van akadályokkal, megpróbáltatásokkal. Ezért szertartások, előkészületek révén próbálták segíteni a lélek útját a másvilágfelé. 

A régészek felfedeznek egy mumifikált kutyát, amelyet a tulajdonosokkal együtt temettek el Windfall Films

A Hafé-piramis, a gízai-piramismezőn található, és úgy tűnik, mintha ez lenne a legmagasabb, holott igazából az alacsonyabb piramisok közé tartozik. Azért tűnik magasnak, mert egy magasabb platón építették fel.

Tut-an-khamon nevében a középső szótag valószínűleg azt jelenti, hogy “élet”.

Feltételezhető, hogy Tutankhamonnak volt egy szoptatós dajkája, mégpedig a saját lánytestvére. 

Tutanhamon ikonikus arany „halál” maszkjának fekete-fehér fényképének színezett változata, amely tömör aranyból, üvegből és drágakövekből készült. Ez a fénykép röviddel azután készült, hogy levették a múmia fejéről, és közben szakálla levált, Tutanhamon fiúsabb megjelenést kölcsönözve. (Fotó: GRIFFITH INSTITUTE / Harry Burton,, Color artist: Composite Films)

Archeológiai kutatások szerint Tutankhamon egész életében betegeskedett. Maláriában szenvedett, valamint Köhler-betegségben. Ez utóbbi a csontok és a porcok ritka gyulladása. A fáraó esetében ez a betegség a lábát támadta meg. Erre utal az is, hogy a sírjában sétabotot is találtak.

A cikkünk témáját és apropóját adó National Geographic Egyiptom elveszett kincsei című sorozata adta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

National Geographic Egyiptom elveszett kincsei című sorozata

2017 Kidsnews | All rights reserved