A márciusi offenzíva híres baklövése, Hága véletlen bombázása


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A második világháborúban 1944 végére a szövetségesek fokozatosan visszafoglalták Belgiumot és Hollandia déli részét. Decemberre a harcok alábbhagytak, és a tél vette át a hatalmat, amit a németek uralta területeken éhezés és náci terror tetézett. A holland „éhség telének” több mint 20.000 halálos áldozata volt. A szövetségesek 1945. februárjában újult erővel kezdtek neki a Rajnán túli területek visszafoglalásának. Nappal az amerikaiak, éjjel a britek bombázták a német hadállásokat és ipari, logiszikai létesítményeket, miközben a szárazföldi csapatok egyre nyomultak előre, és május elejére felszabadították Hollandiát a náci uralom alól.

A márciusi offenzíva híres baklövése volt, amikor egy brit bombázóraj a rettegett V2 rakéták indítóállásai helyett Hága városának menekültekkel zsúfolt Bezuidenhout lakónegyedét bombázta le, több mint 500 polgári áldozatot szedve.

A német V2 rakéták a német pszichológiai hadviselés egyik kiemelkedő eszköze voltak, bár haditechnikai szempontból nem számítottak különösebben hatékonynak.

Hitler a háború gyors megnyerését, később pedig a hadiszerencse megfordítását várta tőlük, ezért óriási energiát fordított a fejlesztésükre. 1944 szeptemberétől több, mint 3000 V2-est lőttek ki Londonra és más szövetséges városokra, de a rakétánkénti 3 fős áldozati arány valószínűleg messze alulmúlta a németek reményeit. Mindazonáltal az akár a hangsebesség háromszorosával, előjel nélkül becsapódó, korabeli technológiákkal kivédhetetlen fegyvertől egész Nyugat-Európa rettegett.

Nem csoda hát, hogy a Hága közelében levő kilövőállások kiemelt célpontnak számítottak, és a március 3-án hajnalban felszállt 56 brit bombázó feladata is ezek lerombolása volt. Sajnos azonban valamilyen fatális tévedés miatt a brit navigátorok rossz koordinátákat kaptak, és a sűrű köd miatt nem is láthatták, hogy a kilövőállások helyett egy attól több, mint egy kilométerre fekvő lakónegyedet bombáznak. Miután kiderült a hiba, a brit légierő szórólapokon kért elnézést Hága népétől.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

dutchreview.com

2017 Kidsnews | All rights reserved