Dzsungel könyve, otthoni kiadás – Mindent az egzotikus állatok tartásáról


Tigirl (16éves) - 7 hónapja

Szerintem kevés olyan ember van, aki nem tudna tátott szájjal csodálni egy színpompás kaméleont vagy gekkót, vagy épp ne tudna egész délután elszórakozni egy mókás kis papagájjal vagy pinty társaságában. Azonban már sokkal kevesebben vállalkoznak ezen állatok otthoni tartására, hiszen a mi körülményeink igecsak eltérnek az állatok őshonos élőhelyeitől. Akik azonban ennek ellenére nem érik be az állatkertben bámészkodással, ne menjenek messzire, ugyanis legújabb cikkünkben az egzotikus állattartás rejtelmeit tárjuk fel. Ebben segítségünkre van Gál János, az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat és Vadegészségügyi Tanszékének vezetője.

Milyen egzotikus állatokat ajánlana otthoni tartásra, mely fajokat lehet a legegyszerűbben gondozni?

A hüllők tekintetében a legegyszerűbb tartani a leopárd gekkókat, a gabonasiklókat, illetve a királysiklókat, ellenben egy nappali gekkó lakhelyének a megépítése és fenntartása már nagyobb kihívást jelent.

A kaméleonok, annak ellenére, hogy nagy kedvencnek számítanak, kezdők számára semmi esetre sem javasoltak. Ezeknek a hüllőknek eleve igen rövid az élettartamuk, nagyon érzékenyek a tartási hibákból eredő betegségekre.


A madarak körében a hullámos papagáj, a zebra pinty, a kanári tekinthető a leggyakrabban tartott és talán a legkönnyebben gondozható fajok közé.
Az egzotikus emlősök között a tengerimalac mellett a nyúl talán a legközkedveltebb. A görények pár évtizede még nagyon népszerűek voltak, azonban mára jóval kisebb számban látjuk őket az állatorvosi praxisban.

Mennyire vadak ezek a nem hagyományos háziállatok, akikből még nem lett kiirtva az “önellátás” ösztöne?

Az egzotikus állatok nem dédelgethető házi kedvencek. Ezek az állatok a legtöbb esetben rendelkeznek a zsákmányszerzés, menekülés, elrejtőzés ösztöneivel.

A hüllők nem igazán taníthatók meg tudatosan feladatok megoldására. A madarak és az emlősök legtöbb faja nem kedveli a kézbe vételt, a dédelgetést, a simogatást.

Milyen speciális igényeik vannak az egzotikus állatoknak?

Az egzotikus hüllők a trópusi erdők lombkorona szintjében élnek, ami miatt a terráriumukat növényekben gazdagon kell berendezni. A növényevő kisemlősök etetése sokszor speciális étrendre alapozott. A nyúl, a tengerimalac, és a csincsilla inkább a rostban gazdag növényi étrendet igényli.

A tulajdonosok itt szoktak sokszor hibákat elkövetni, és könnyen bontható, emészthető szénhidrátokban gazdag diétán tartják kedvenceiket a széna helyett.

Nagyon fontos a felelős gondolkodás, mielőtt egzotikusállat tartásra adja valaki a fejét.

Át kell gondolni, hogy a kiválasztott kedvenc által támasztott igények reálisan teljesülhetnek-e a mi otthonunkban. Kaméleonok esetében tudja-e a gazda napi 2-3 alkalommal, vízpermettel dúsítani az állat terráriumának a légterét, vagy tud-e elegendő mozgási lehetőséget biztosítani egy nagytermetű papagájnak.

Nagyon fontos és lényeges az is, hogy megfelelő minőségű, mennyiségű, változatos élelem álljon az állat rendelkezésére az év minden napján.

Milyen betegségeik lehetnek? Ezek kezelésére van gyógymód?

Az egzotikus állatok betegségeinek jelentős része az etetési hibák talaján alakul ki. Általában nem a faj igényeihez igazodó étrendet alakítanak ki a kedvencek számára a gazdáik, amelyek aztán emésztőszervi megbetegedések mellett áttételesen más szervrendszerek (pl. csontrendszer, köztakaró) károsodásához vezetnek.

A kialakult betegségek nagyon változatosak és összetettek lehetnek, kihívások elé állítva az állatorvost is.

Nehezíti a diagnosztikát és a terápiát az is, hogy széles a faj skála, és igen változatosak az élettani folyamatokban az eltérések. Szemben a kutya-macska gyógyászattal, sok esetben sajnos a terápiás tapasztalatok is hiányosak vagy nem eléggé kiforrottak még. Pontosan ezért a betegségek gyógyításánál sokkal fontosabb a megelőzés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved