Elindult az űrbe az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

Elindult az űrbe az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold, amely az egész Földre kiterjedő gamma-műholdhálózat úttörője lehet – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (ELKH CSFK) hétfőn az MTI-vel. A 10x10x11,3 centiméteres eszköz magyar-szlovák-japán nemzetközi együttműködés keretében, az ELKH CSFK tervezésében és projektvezetésével készült el, és a feladata a gamma-kitörések forrásának kutatása lesz.

Az eso.org  szerint a gamma-kitörés (GRB) egyike az univerzum legnagyobb energiájú folyamatainak. Robbanásokról van szó, melyek nagy gammasugárzást bocsátanak ki. Az események lehetnek néhány másodpercesek, de akár több percig is tarthatnak.

A kutatók régóta figyelik ezeket a jelenségeket, és megállapították, hogy a rövid és a hosszabb gamma-kitörések más forrásra vezethetők vissza. Úgy tűnik, hogy összefüggés van a hosszabbak és a nagy tömegű csillagok életének végén bekövetkező robbanások között.

A GRBAlpha elnevezésű műhold hétfőn reggel startolt Bajkonurból egy Szojuz-rakéta fedélzetén, amelyen egy másik magyar kisműhold, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói által fejlesztett SMOG-1 is elindult a világűrbe.

A GRBAlpha mérőműszerei a CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének laboratóriumában készültek, a CSFK és az ELTE Fizikai Intézetének együttműködésével. “A detektor lelke egy cézium-jodid kristály, amely a gamma-sugárzás hatására látható fényt bocsát ki. Ezt érzékeny, fotonszámlálónak nevezett szenzorokkal érzékeljük, majd a jel erősítése és digitalizálása után a csillagászati szempontból gyanús jeleket helyben letároljuk, vagy közvetlenül egy rádiómodul felé továbbítjuk” – idézi a közlemény a rendszer fejlesztését vezető Pál Andrást, a csillagászati intézet munkatársát.

Hozzátette: “Magyar idő szerint délután 3-4 körül rádióamatőrök már létesíthetnek vele kapcsolatot, amikor Amerika és Japán felett elrepül, majd az első hazai kapcsolat létesítése este 10 óra után lehetséges”, hangsúlyozta azonban, hogy a stabil kapcsolat kialakításához több napra lesz szükség.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved