Éveken belül jelentkezhetnek a járvány miatti mozgáshiány tünetei


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Több mint egy éve mindenki beszorult az otthonába, ami eleinte kellemes és üdítő újdonságként hatott, ám mostanra bizonyosan mindannyian megtapasztaltuk az állandó otthonlét árnyoldalait is. A kis hajlékunk elvesztette a korábbi meghittségét, a nappaliban vagy éppen a hálószobában tanulva a napi programok határai elmosódnak, ráadásul szociális nyomás híján önmagunkat is hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Utóbbi sajnos bizonyítottan hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakulásához.

Belovai Kristóf shaolin kung-fu tanár, természetes mozgásminta tréner és sportedző szerint természetes, hogy nem önmagunkat tesszük az első helyre, amikor próbáljuk megtartani vagy éppen újból felépíteni az életünket egy világjárvány kellős közepén. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha magunkon spórolunk, annak hosszú távon mindenképpen meglesz a böjtje.

„Egész egyszerűen nem fenntartható, hogy az ember mozdulatlanul üljön egy székben hosszú órákon át. A pandémia előtt is nagy volt a baj, de most tragikus! Vannak azok a bizonyos, bagatellnek tűnő tanácsok, miszerint érdemes félóránként-óránként felállni, nyújtó gyakorlatokat csinálni, átmozgatni egy kicsit a testünket… Ezeket biztosan nagyon sokszor hallotta már mindenki, de most itt az ideje komolyan is venni! A székben ülve törekedjünk a laza izomtónusra, a természetes testtartásra! Az állandó ülésnek 5-10 év alatt súlyos következményei lehetnek, ezt nem szabad félvállról venni!” – fogalmazott Belovai Kristóf, aki mozgásminta trénerként az egyik legsokkolóbb tapasztalatának azt tartja, hogy a legtöbb embert elsőként az egészséges állásra kell megtanítania, bármilyen komolyabb munka előtt.

Ha nincs terhelés alatt a test, nem tudja építeni magát

A negatív egészségügyi hatásokról beszélve Belovai Kristóf elmondta: az otthoni ülőmunka miatt minden eddiginél extrémebb módon lelassul az anyagcserénk, romlik a sejtjeink inzulinérzékenysége – utóbbi jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát –, és a szív- és érrendszerben is súlyos károk keletkezhetnek. Szemnyitogatóan sokkoló tény továbbá, hogy a mozgáshiánytól olyan komoly bélrendszeri betegségek jelentkezhetnek, amelyeket később már nagyon nehéz kezelni. A vastagbélrák kialakulása például tudományosan bizonyítottan visszavezethető egyebek mellett az ülőmunkára is.

„Mivel egyáltalán nincs olyan mértékű és típusú terhelés alatt a testünk, amire egyébként a természet megalkotta, nem tudja magát hatékonyan építeni és erősíteni sem. A legkézenfekvőbb példa erre, hogy a csontsűrűség nagyban függ a fizikai terheléstől, következésképpen az inaktív életmód hatalmas mértékben felgyorsítja a csontritkulást” – értékelt, majd hozzátette: az egészséges életmód és a mozgás hatással van az immunrendszerünkre is, egy világjárvány idején tehát kiemelten fontos foglalkoznunk a témával.

Edzés kung-fus elemekkel, lélektáplálással

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások értelmében az edzőtermek hónapok óta zárva vannak, ami szűkíti a lehetőségeinket, ugyanakkor az online tréningek tárháza már-már zavarba ejtően széles.

Belovai Kristóf és felesége tavaly tavasszal indították el a Funkcionális Mozgásteret (FUMO), amikor az egyébként a tudását filmes kaszkadőrként is kamatoztató családfő a hollywoodi forgatások leállásával elvesztette a munkáját. Habár a FUMO az átlagembernek szól, a platformon regisztráltak mégsem tömegterméket kapnak.

„Trükköket és poénokat is beleveszek a felvételekbe, amik látványossá, egyedivé teszik a videóimat. Azokat a vicces pillanatokat sem vágom ki soha, amikor a macskáink, vagy éppen a 2 éves kisfiam megtorpedózzák a forgatást. Ennek az edzésformának igazán lelke van!

Elmondta azt is, hogy hetente három funkcionális és két úgynevezett mobility edzést vezényel le az online térben. Rengeteg kung-fus elemet épít be, amelyek nem bonyolultak, de felkeltik az emberek érdeklődését, és javítják a koncentrációt. Emellett időről időre thai-chis részleteket is használ, amelyek a stresszlevezetést, a kontrollált légzés általi megnyugvást segítik.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nemcsak a testtel foglalkoznak, hanem a lélekkel is, a járvány idején ugyanis ezt sem lehet félretenni. A videók végén például zen történeteket szokott felolvasni, amik sokszor a megfelelő pillanatban képesek a megfelelő kérdéseket feltenni, bárkinek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved