Filmimádó: Covid naplók


Csata Emma (16éves) - 7 hónapja

Kitekintés, megértés, belátás – három szó, mely nagyban meghatározza a mindennapjainkat. Kitekintünk, néha örülve, néha fájdalommal és felmérjük, mi történik a világban. Megértőek vagyunk, mert most erre van szükség. Belátóak vagyunk, igyekszünk a realitás talaján maradni, és mérlegelni. De mi van rajtunk túl?

Azt hiszem ez a helyzet, mely egészen új perspektívába helyezte sokunk életét, és alkalmunk adódott arra, hogy átértékeljünk sok mindent. Felértékelődött az érintés, a fizikális közelség fontossága.

Talán csak most ébredtünk rá, mennyire jó, csak úgy sétálni egyet, kóborolni az utcán, találkozni egymással és meginni egy kávét. Ami pedig igazán érdekes azaz, hogy mindnyájan máshogy éltük / éljük át ezt a helyzetet.

 A következő rövid dokumentumfilm pedig egy olyan élményt nyújt, ami azt hiszem felbecsülhetetlen és kiválóságának zálogát az biztosítja, hogy igazi, ízig-vérig valós. A bemutatóban is olvashatjuk:

„A mélyen személyes film öt fiatal, 17 és 21 év közötti filmrendező életét mutatja be, akik a New York-i Covid-19 járvány első hulláma idején, a lezárások időszakában a saját életüket filmezik, hogy megosszák velünk mindazt, amit a saját családjukkal éltek meg ebben a páratlan krízishelyzetben. Egyúttal intim és mindannyiunkat megérintő betekintést kapunk a járvány idején nélkülözhetetlen dolgozók és családtagjaik helyzetébe a kezdeti időszak felfordulásában, amikor még épphogy csak elkezdődött a halálos vírus elleni küzdelem és az annak eredményeként megjelenő társadalmi problémák megoldása.”

A film nem csupán megható, intim, és magával ragadó, de azt hiszem, jól rávilágít arra a tényre, hogy világunk mennyire azon alapszik, hogy mi, emberek, hogyan bánunk egymással. Szánunk-e elég időt arra, hogy leüljünk beszélgetni? Töltünk-e elég minőségi időt egymással? Becsüljük-e eléggé az életet? Ezekre a kérdésekre mindenkinek magának kell választ adnia.

A Covid naplók azonban rávilágított arra, hogy mekkora küzdelem az élet és hogy világunk brilliánsan kidolgozott folyamatai mennyire törékenyek, és megmutatta, hogy mi is azok vagyunk. Legyünk tanárok, buszsofőrök, étterem tulajdonosok, tanulók, rendőrök, fodrászok, mérnökök, vagy kutatók – egy dolog számít csupán: az élet, és az, hogy azt hogyan éljük. Ki tudjuk- e használni, vagy sem?

Konklúzióként talán azt lehetne elmondani: szeressünk, éljünk, és ezt tegyük a legnagyobb odaadással, mert nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, az élet szépségét pedig pont ez a hihetetlen kiszámíthatatlansága adja, ahogy Mikes Margit fogalmaz:

„Kiszámíthatatlan a jövő. A sors elfújja a reményeket, a vágyakat. Az életünk olyan, mint egy forgószínpad, más szereplőkkel népesül be és a játék folyik tovább!”

Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A filmnézés élményét az HBO Go-nak köszönhetjük. Támogatott tartalom.

2017 Kidsnews | All rights reserved