Ha szakmát szeretnél tanulni, ezt neked találták ki


Kovács Barna (19éves) - 6 hónapja

Ma szinte lehetetlen kitalálni, hogy mennyit fog változni 10 év alatt egy szakma. Sok mindenben más a fiatalok élete, mint 20-30 évvel ezelőtt, de a szakma választás biztosan nem lett könnyebb, csak összetettebb.  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából jött létre évekkel ezelőtt a szakmavilag.hu, mely most kiegészült egy mobilapplikációval is. Mindkét felület arra szolgál, hogy segítséget nyújtson a szakmaválasztásban.

A szakmavilag.hu egy színes, információkban gazdag felület: cikkek, animált ismeretterjesztő videók és eseménynaptár várja a látogatókat. Ha már tudod, hogy mit szeretnél tanulni, akkor könnyedén tudsz keresgélni a különböző intézmények között, ha még nem döntöttél, akkor rengeteg szakmákról olvashatsz, és még egy kérdőívet is kitölthetsz, ami segít a választásban.

Ugyan ez mondható el az alkalmazásról is, mely bár egyelőre kevesebb lehetőséget kínál a weboldalnál, cserébe okostelefonon egyszerűbb a kezelése, mint a „nagy testvérének”.

„A szakmavilág.hu oldalon és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalon már hosszú évek óta szólítjuk meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Tesszük mindezt érdekes olvasnivalókkal, hasznos ötletekkel, az országban jelenleg tanulható összes szakma részletes bemutatóival. A Szakmavilág Pályaorientációs Roadshow után – ahol a gyerekek VR-szemüvegek segítségével a virtuális térben próbálhattak ki egy-egy szakmát – most ismét az interaktivitás kap nagy hangsúlyt, a tanuló saját okostelefonjának segítségével az edukáció főszereplőjévé válhat” – fejtette ki Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatója.

Magyarországon az általános iskola elvégzése után három lehetősége van a diákoknak: szakképző iskolába mennek, technikumba felvételiznek vagy gimnáziumba jelentkeznek. A szakképző iskolák hároméves képzést nyújtanak, a befejezést követően a diákok már mehetnek is a munkaerőpiacra, vagy esetleg egy érettségire felkészítő képzésre, ha erre van igényük. A technikum ötéves képzés, cserébe nem csak szakmát ad, hanem az érettségire is felkészít.

A tanulmányok befejezését követően már várja is a diákokat a munkaerőpiac, de lehetőség van a továbbtanulásra is, ha elég jól sikerült az érettségi, a diploma megszerzése is egy lehetőség, de akár egy újabb szakma is elsajátítható.

A gimnáziumok általában négyéves képzést nyújtanak, a diákok nagyrésze a végén érettségi vizsgát tesz. Ezt követően sokan a felsőoktatásba mennek, sokan ekkor döntenek úgy, hogy szakmát tanulnak, és vannak, akik rögtön dolgozni kezdenek.  A szakmavilag.hu és a hozzá kapcsolódó alkalmazás a szakképző iskolák és a technikumok leendő tanulóit célozza meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete felméréséből kiderül, hogy a nyolcadikosok számára a szakmaválasztásban a szülők véleménye a legfontosabb, de egyre nagyobb teret kapnak a barátok gondolatai is.

A diákok szakmaválasztásában döntő befolyással bír, hogy minél inkább élvezzék a jövőbeni munkájukat.

2014 óta nő a felsőfokú végzettség megszerzését megcélzó tanulók száma, de a szakma szerzés lehetőségét is szem előtt tartják: a nyolcadikos gyerekek közül százból közel ötvenen szakmát szeretnének szerezni. A diákok körében a legnépszerűbb a sportolás, a művészeti ágak, az informatika és a vendéglátás.

A tanulók általában szeretnének olyan magas iskolai végzettséget szerezni, mint amilyen a családjukban a legmagasabb iskolai végzettség. Az is kiderült a felmérésből, hogy minél magasabb a szülők iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy a gyerekekre bízzák a továbbtanulással, szakmaválasztással kapcsolatos döntéseket.  

Lehet, hogy már tudod, hogy mit akarsz kezdeni magaddal, és lehet, hogy még eszedbe sem jutott ez a kérdés, de az biztos, hogy érdemes vele foglalkozni. Számtalan szakma létezik, és a számuk folyamatosan bővül a gyors fejlődés miatt, így érdemes minél korábban elkezdeni a tájékozódást. Sokféle készség létezik, lehet, hogy olyasmiben vagy jó, ami még csak elő sem került az iskolában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK Szakmavilág.hu oldal támogatta.Forrás:

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK Szakmavilág.hu oldal támogatta.

2017 Kidsnews | All rights reserved