Hogy ne lepje el legalább a világűrt a szemetünk, „kukás” űrhajót is pályára állít a Szojuz


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Tizenkilenc országból – köztük Magyarországról – 38 műholdat szállított Föld körüli pályára a kazahsztáni Bajkonurból indított Szojuz-2.1.a típusú teherűrhajó. Köztük a tokiói székhelyű Astroscale cég két szondáját, melyek az űrben keringő szemét eltakarítását fogják tesztelni. A bemutatót egy brit operációs központból irányítják majd – írta a bbc.com.  

A Föld körül keringő törmelék mintegy 9000 tonnát tesz ki, nagy veszélyt jelentve a különböző szolgálatokat teljesítő, például az időjárás-előrejelzést és a telekommunikációt biztosító operációs rendszerekre, mivel nagy az összeütközés kockázata.

Az Astroscale által útnak indított úgynevezett Elsa-D (End-of-Life Service by Astroscale demonstration) demonstrációs misszióban, két űrszonda: egy 175 kilogrammos “kiszolgáló” és egy 17 kilogrammos “kliens”. Amelyek összekapcsolódva utaznak röppályájukra, majd a következő hetekben különválnak és megkezdik ismétlődő macska-egér játékukat.

 A “játék” lényege a lehetséges hulladék megtalálási és elfogási módszereinek bemutatása és szemléltetése.

 A kiszolgáló egység feladata, hogy szenzorai segítségével felkutatja a klienst és mágneses dokkolójával elfogja, majd újra elengedi, hogy egy újabb eltérő forgatókönyvet teszteljenek majd. A feladatok fokozatosan egyre összetettebbek lesznek, a tesztelő szakemberek szerint az egyik legbonyolultabb találkozási forgatókönyv során a kliens bukdácsolva mozog majd az űrben.  A teszt egyelen szépséghibája, hogy végül az összekapcsolódott eszközöket röppályán kívülre irányítják, hogy elégjenek a légkörben.

    “A misszióval olyan eseteket szimulálunk, amikor az űrben szabadon utazó hulladékdarabbal találkozunk, azt dokkoljuk és elfogjuk” – mondta az Astroscale műszaki igazgatója, Mike Lindsay. “Ezután annyival lejjebb visszük a hulladékot, hogy belépjen a Föld légkörébe és kikerüljön az űrszondák és más eszközök útjából” – magyarázta.

A Szojuz-2.1. űrhajó indítását eredetileg 2020 harmadik negyedévére tervezték, majd 2021. március 20-ra ütemezték át. Szombaton azonban a Roszkoszmosz 38 perccel az indítás előtt, műszaki okok miatt elhalasztotta a startot.

    Mivel ilyen sok eszközt három különböző röppályára kellett állítania mintegy 500-550 kilométerrel a Föld felett, a Szojuz utazása mintegy öt órán át tartott.

    A Szojuzzal jutott a világűrbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold, amely az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára. Az orosz űrhajón indult az űrbe a magyar-szlovák-japán projekt keretében készült GRBAlpha nevű kisműhold is, amelynek tervezője és projektvezetője az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI; BBC;

2017 Kidsnews | All rights reserved