Honnan tudjuk, hogy készen állunk a szexre? – Zala Márton szexuálpszichológus válaszol


Ana (17éves) - 6 hónapja

Zala Márton szexuálpszichológussal készült interjúsorozat előző részében a szexuális élet kezdeteit érintő témák kerültek szóba. Ebben a részben néhány, ehhez kapcsolódó, mindenkiben felmerülő kérdésről beszélgettünk.

Azt hiszem, hogy ideje feltennem a minden fiatalt foglalkoztató kérdést: honnan tudjuk, hogy készen állunk a szexre?

Én azt gondolom, bár lehet, hogy ez nem lesz egy népszerű vélemény, hogy felesleges túlgondolni az első alkalmat.

Az, hogy ennek az alkalomnak ekkora jelentőséget tulajdonítunk, egy teljesen szükségtelen terhet rak a fiatalokra, és ez a túlzott izgalom vagy inkább rágörcsölés, senkiből nem a legjobbat hozza ki.

Igen, fontos, hogy az első alkalom biztonságos környezetben történjen, és hogy jó élmény legyen, meg persze mindenki izgul is miatta, de sosem szabad elfelejteni, hogy lesz második meg harmadik alkalom is…

Az első valószínűleg senki számára nem lesz annyira élvezetes, mert ahhoz, hogy az legyen, egy kis gyakorlás is kell, például amiatt, hogy az ember kitapasztalja, hogy mi kellemes neki és a partnerének. Visszatérve a kérdésre, én úgy gondolom, hogyha az a nyugalmat, biztonságot adó, kellemes, intim érzés megvan a fiatalok között, akkor ez egy jel lehet arra, hogy felkészültek.

És mi van azokkal, akik az „igazira” várnak?

Leginkább a lányoknál gyakori probléma, hogy sokan nem tudják, hogy a partnerük az „igazi”-e. De ezzel nincs is semmi baj. Mire megtalálják az „igazit” nagyon meg fognak változni ők is és a partnerük is. Az első szexnél nem az a lényeg, hogy kivel fogják leélni az életüket, hanem az, hogy a felnőttkornak ezt a csodálatos élményét, a szexualitást és az intimitást egymással meg tudják élni.

Ha első szexuális élmény, adja magát egy másik téma is: hogyan lehet magunk és mások előtt felvállalni, hogy egy szexuális kisebbséghez tartozunk?

Ez egy nehéz kérdés és egy nehéz helyzet kamaszkorban. Akik magukban elkezdik sejteni, hogy a szexualitásuk eltér az átlagostól, gyakran vesznek fel egy olyan próbálkozó magatartást, ami nem biztos, hogy megfelel az életkoruknak vagy a felkészültségüknek, és ez a viselkedés akár lelki sérülésekkel is járhat.

Ez természetesen  nem a homoszexualitás miatt van, hanem sokkal inkább a társadalom, ebben a kérdésben elfoglalt álláspontja miatt.

A homoszexualitás felvállalásának formájával kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy mindenkinek magának kell tudnia és éreznie, hogy ki felé meri ezt felvállalni, és hogy mikor akarja ezt megtenni.

Ez egy olyan téma, amit minden érintett érez magában, hogy van benne egy vonzalom, ami lehet, hogy eltér a heteroszexualitástól. Ilyenkor meg kell találni azokat a személyeket, akikre lehet számítani, és akik tényleg elfogadóak és támogatást tudnak nyújtani, ez lehet akár egy szexuálpszichológus is.

A sorozat következő és egyben utolsó részében a kamaszoknál előforduló szexuális problémákról lesz szó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved