Így lehet komfortos iskolapad az otthonunk


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Home school? Digitális oktatás ? A koronavírus miatt az elmúlt évben egyre több diák életében játszanak fontos szerepet ezek a fogalmak. A kormány friss korlátozásai miatt most újra az egész diákság otthonról tanul. Szakértői tippek azoknak, akik most kezdenek bele az otthoni munkaállomásaik kialakításába vagy átalakításába.

Az otthoni tanulás elsőre könnyű feladatnak tűnhet, a hétköznapokban azonban hamar szembesülünk vele: bőven tartogat kihívásokat. Szinte szükségszerűen mást is csinálunk közben: istázunk, telefonálunk, kimegyünk a kertbe, elcsábulunk a legújabb sorozatoktól.

Ahhoz, hogy az otthonunk komfortos tanulóhely legyen és megfelelően tudjunk fókuszálni a feladatainkra, először is el kell döntenünk, hogy hol fogunk dolgozni. Érdemes olyan szobát választani, ami kissé elszeparál minket a zavaró tényezőktől, nem csábít minket pihenésre és tévénézésre sem.

Fontos egy hozzánk illő íróasztal

Természetesen a legideálisabb helyzet, ha van kifejezett dolgozószoba, de ez a legtöbb esetben nem megoldható, ezért sokan a nappali, a háló vagy az előszoba egy kis szegletébe szorulnak. Az ágyban fekve vagy a kanapén ülve nehéz hosszasan, eredményesen koncentrálni. Ideig-óráig használható ugyan az étkezőasztal is a munkára, de állandó jelleggel már kényelmetlen. Itt jönnek képbe az íróasztalok.

„Az otthoni digitális iskolánk lelke minden esetben egy jól megválasztott íróasztal. Először is érdemes átgondolni, hogy milyen munkát szeretnénk végezni az asztalnál, és ahhoz mennyi helyre, milyen felületekre van szükségünk: laptopot vagy asztali számítógépet használunk, van-e plusz monitorunk, használunk-e majd nyomtatót, szkennert, mennyi papírt és egyéb eszközt tárolunk majd rajta. Ezek alapján érdemes megválasztani a megfelelő méretű és a hozzánk passzoló kiegészítőkkel felszerelt íróasztalt” – mondta el Szabó Attila, a Komforttéka fenyőbútor és matracáruház tulajdonosa.

A legjobb, ha az asztal az ablak elé kerül, így természetes fényben dolgozhatunk, elkerülhetjük a monitoron visszaverődő fényt és nem árnyékoljuk le a munkafelületet. Az íróasztalokat „jobbos” és „balos” kivitelben is választhatjuk. Attól függően, hogy milyen kezesek vagyunk, nézzük meg, hogy melyik irányban lesz szükségünk több helyre. Helykihasználás tekintetében nagyon praktikusak a sarokba helyezhető számítógép asztalok is.

Javíthatunk a testtartásunkon

„Az otthoni munkaállomás kialakításánál a szék a második legfontosabb beszerzési döntés, amit meg kell hozni. Az íróasztalok magassága általában egyforma, viszont egy állítható magasságú forgószékkel a testmagasságunkhoz tudjuk szabni a munkaállomásunkat. Emellett a testtartásunkon is javíthatunk a megfelelő ülőhely kiválasztásával. Pénztárcánkhoz mérten a legjobbat érdemes beszerezni, hiszen ezen töltjük a napunk egyharmadát” – tanácsolta a szakértő

A testtartásunkon azzal is javíthatunk, hogyha a képernyőnk teteje egy szinten van a szemünkkel, így nem kell lefelé néznünk. Ezt elérhetjük egy laptop tartóval, vagy asztali számítógép esetében egy olyan íróasztallal, ahol külön, magasabb helye van a monitornak.

Mi legyen az asztalunkon?

A szakértő azt tanácsolja, hogy csak a napi munkánkhoz elengedhetetlen eszközök kapjanak helyet az íróasztalon, hiszen, ha sok dolgot halmozunk fel rajta, az elvonja a figyelmet az óráról és dekoncentrálttá válhatunk. Bőven elég a laptopod és esetleg egy-két dísztárgy, strapabíró növény, inspiráló kép, mondat, amire ha ránézel, újult energiával tölt fel. És persze egy fényforrásra is szükségünk lesz.

„Már az íróasztallal és a székkel együtt érdemes kiválasztani egy jó asztali lámpát. Ma már sok korszerű, erős fényű LED lámpát találni a piacon, amelyek nem bántják a szemet. Egy szép lámpa ráadásul design tárgy is egyben, ami az asztalunk dísze lehet”

Fotó:Depositphotos

A sok tárolandó könyvnek, füzetnek tervezzünk az íróasztalunk köré fali polcokat vagy szekrényeket, amelyeknek praktikus térelválasztó funkciója is lehet. Mindenféle szélességben, magasságban, mélységben megtalálhatóak már ezek, sőt egyedi méretekben is rendelhetőek.

Ha pedig kialakítottuk a tökéletes otthoni munkaállomásunkat, már csak arra kell figyelni, hogy a tanulás ne menjen a pihenés rovására! Az otthoni iroda célja, hogy kényelmesen, praktikusan szolgálja a munkát, de ne folyjon bele a másik színtérbe, a családi életbe. Erre a legjobb megoldást az jelenti, ha megtartjuk az eddig szokásos napi rutint.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Komforttéka fenyőbútor és matracáruház

2017 Kidsnews | All rights reserved