Itt a húsvét, kisállatot ajándékba?


Boglárka (18éves) - 7 hónapja

Nincs is szebb ajándék, mint egy kisállat – gondolják sokan. Nem ritka, hogy húsvétra egy nyuszi,  kutya vagy egy macska kerül a tojások mellé. Természtesen ez önmagában nem jelent problémát addig, amíg a leendő gazda felelősségteljesen, átgondolva dönt a kisállattartásról.

Egy állat nem párnapos odafigyelést és gondoskodást igényel. A megunt vagy felesleges állatok az utcán kötnek ki, majd szerencsés helyzetben eljutnak az állatmenhelyre, azonban ezek kapacitása sem végtelen. Beszámolók alapján jól kirajzolódik, hogy nem ritka eset, amikor az ajándékba adott kisállat visszakerül a menhelyre, ezzel egy ördögi körbe helyezve  az állatot, és a telepet is. 

Csak akkor, ha tudjuk mit vállalunk

Egy új állat örömet hozhat az otthonunkba, akár új családtaggá is válhat. Nem rossz dolog ajándékba kisállatot adni egészen addig, amíg tisztában vagyunk azzal, hogy akár több évre is nagy felelősséggel jár az új házi kedvenc gondozása.

Ma már nagyon sok divat fajta jelent meg. Ezeket az állatokat általában szaporítóktól szerzik be az emberek. Nem gondolják át, hogy mit is vesznek a nyakukba. Lehet, hogy teher, mintsem kedvenc lesz az a kisállat, utána egy dobozban kikerül az út szélére.

Megkérdeztünk a Viharsarki Állatőrség Alapítvány elnökét Nagy Évát a tapasztalataikról.

Nagy Éva szerint a probléma azzal van, ha gyermeknek szánják a kiskedvencet , de a szülők nem gondolják át, hogy leginkább nekik kell gondoskodni az új családtagról. Kiemelte, ha mindenki átgondolta, és mérlegelte a helyzetet, megértette azt, hogy egy nyúl, egy kutya, egy macska, vagy bármilyen egyéb kisállat megváltoztatja a leendő gazda szinte teljes életét, csak akkor szerezzen be állatot.

Nagy Éva kiemelte, hogy ez legyen egy közös, családi döntés, és ha tudatában vagyunk annak, hogy mit vállalunk, akkor se szaporítótól vásároljunk, hanem fogadjunk örökbe!

A szaporítókat nem szabad összekeverni a felelősségteljes tenyésztőkkel, akik szívvel-lélekkel gondoskodnak a kisállatokról és úgy értékesítik őket. Azonban fontos szempont, hogy a menhelyek tömve vannak, sok állat keresi gazdáját, de sajnos sokan az állatmenhelyeken élik le életüket. Az örökbefogadással új lehetőséget kapnak a telepeken élő állatok, és megadatik számukra, hogy hátralevő éveiket boldogságban és szeretetben éljék le – zárta Nagy Éva.

Véleményemszerint, ha arra esne a döntés, hogy új családtag érkezik az ünnepekor a családba mindenféleképpen látogassatok el  több állatmenhelyre is mielőtt döntötök. Így amellett, hogy nagyon jó társra leltek , még életet is mentetek!

Aki fajtiszta állat mellett tenné le a voksát, és tenyésztőtől venné az állatot járjon utána, hogy az állatok az eladóhelyenmilyen körülmények között éltek, élnek és semmiképpen se vegyen olyan szaporítótól állatot, aki az állatokhoz méltatlan körülmények között tartja őket, az állatok érdekeinek figyelembe vétele nélkül!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved