Kínos ruha bakik, amit mindenki észrevesz – etikett szakértőnk elmondja hogyan kezeljük a helyzetet


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Kibédi Varga Katalin etikett szakértőnk lassan egy éve segít nekünk a társasági érintkezés bonyolult elvárásait megérteni és elsajátítani. Most a baráti összejövetelek kínos ruhabakijait, szituációkat és élethelyzeteket szedtük kérdésekbe, amelyeket akár magától értetődően is kezelhetnénk, mégis gyakran okoznak fejfájást: legyen szó egy lecsúszott sliccről, vagy nadrágból kilógó tangáról.

Az egyik legkínosabb helyzet, ha a nadrág slicce lehúzódik és a viselője nem veszi észre. Sajnos arra sincs igazán diszkrét módszer, amivel az ember ellenőrizhetné a slicc állását. Felmerül a kérdés tehát, egyrészt hogyan ellenőrizhetjük magunk ezt szalonképesen, és hogyan jelezhetjük barátainknak, ha velük esik meg, úgy hogy ezzel ne felhívjuk a figyelmet a kínos esetre?

Tegyük fel, hogy előbbi válasznak megfelelően észrevesszük a helyzetet, hogyan lehet ezt egy asztalnál, vagy nagyobb társaságban orvosolni? Vagyis hogyan húzzuk fel a sliccünket nyilvános helyen?

Gyorsan, diszkréten és határozottan. Gondoljunk arra, hogy ilyesmi bárkivel előfordulhat, nem kell emiatt szégyenkezni és nagy ügyet csinálni belőle.

Ha észrevesszük, hogy valakinek a társaságunkban lehúzodott a slicce, ne érezzük kellemetlenül magunkat amiatt, hogy felhívjuk erre a figyelmét. Gondoljunk arra, hogy amit teszünk az egy kedves gesztus, amiért hálás lesz.

Kerüljük a feltünő mutogatást, értelmezhetetlen jelbeszédet. Helyette, és ez nagyon fontos, nézzünk a szemébe és ne a sliccére! Halkan, de érthetően, kedvesen és nem nevetgélve annyit kell mondanunk, hogy csak szólnék, hogy nyitva van a slicced.

Slicc mellett a másik igen kínos helyzet, amikor kilóg a tanga a nadrágból, itt ismét az a kérdés, hogyan lehet ezt a helyzetet diszkréten kezelni? Főként akkor, ha a figyelmeztetés után kiderül, hogy az illető szándékosan választott olyan nadrágot, amelyből észrevehető a fehérneműje?

A felsőruházatunk mozgás közben könnyen elmozdulhat a vállunkon, közszemlére téve, akaratunk ellenére a melltartó pántját. Ami a nadrágot illeti és az alatta viselt tangát, az ilyen “balesetek” már nehezebben fordulnak elő.

Meggyőződésem, hogy a kilógó tanga viselőjét egyáltalán nem zavarja a látvány, illetve pont erre törekszik. Mindazonáltal, diszkréten megjegyezhetjük, hogy lecsúszott a nadrágja, így nem a tangára hívjuk fel a figyelmet.

Felmerül tehát a kérdés, hogy illik-e olyan fehérneműt választani, amely kilátszik a felsőruházat alól?

Nem illik. A legjobb választás a testszínű melltartó.

Úgy tudjuk az etikett szerint két kívánalom fogalmazódik meg vele szemben: legyen tiszta, és ne látszódjék ki, de mi a helyzet a szilikonpánttal?

A szilikonpánt csak abból a szemponból szerencsésebb választás, hogy ha félrecsúszik a vállunkon a felsőnk, nem annyira szembetűnő a melltartó pántja. De, spagettipántos felső vagy olyan ruhadarab esetén, amely egyáltalán nem takarja a vállunkat, inkább viseljünk pántnélküli melltartót. Kerülni kell az átlátszó anyagból készült, illetve a túl szoros ruhák viselését.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved