Magyar Kóla – Így terjed itthon a kokain


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

Remélhetőleg nem testközelből, de mindnyájan találkoztunk már valamilyen formában a kokainnal. Gyakran előkerül a filmekben, könyvekben, ha az alvilág, vagy egy keményebb buli bemutatása a cél. Szembe jöhet velünk ez a szer a híradóban is, hiszen szinte minden hónapban lecsap a rendőrség egy-egy dílerre, futárra. Találkozhatunk a nevével a különböző drogprevenciós alkalmakon is. De vajon honnan ered ez a drog? Tényleg csak a züllött emberek használják? Vannak itthon a filmekben látottakhoz hasonló kokainbárók? Mennyien élnek a terjesztéséből? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Dezső András új könyve, a Magyar Kóla.

 Dezső András oknyomozó újságíró, aki rendszeresen foglalkozik az alvilág ügyeivel. 2019-ben jelent meg az első saját könyve, mely a magyar szervezettbűnözéssel foglalkozik, a címe Maffiózók Mackónadrágban. A megjelenés után nem sokat tétlenkedett a szerző, 2020 végén már a könyvesboltok polcain volt a Magyar Kóla.

A téma itt is az alvilág, de ezúttal annak egy kisebb szegmensére fektetett hangsúlyt az író: a drogpiac került terítékre, azon belül is leginkább a kokain. Mindkét könyv dokumentarista írás, csak olyan adatokat, történeteket ír le benne a szerző, amik bizonyíthatóak, vagy ha mégsem, akkor azt külön jelzi. És hogy honnan szerzi az információkat? Leginkább levéltárakból és beszélgetésekből.

  A Magyar Kóla egy alapos, mindenre kitérő, de szórakoztató olvasmány. Dinamikáját az adja, hogy váltakoznak benne a regénybe illő történetek, az interjúrészletek, és a több adatot, információt tartalmazó leírások. A könyvben nagyjából időrendben követik egymást az események, a közel négyszáz oldal alatt eljuthatunk az 1800-as évek második felétől egészen napjainkig. Természetesen a szerző nagyobb hangsúlyt fektet a közelmúlt eseményeire, mint a kokainkereskedelem kezdeti történteire. Megismerkedhetünk a könyv segítségével a legnagyobb magyar kokainbárókkal (már ha lehet őket annak nevezni), a futárok és a dílerek módszereivel, néhány híresebb ügy részleteivel, sajnálatos halálesetekkel, és persze azzal, hogy a rendőrök hogyan próbálják kézre keríteni a bűnözőket.

A könyv legnagyobb pozitívuma, hogy nem akar több lenni, mint ami.

Ez egy ismeretterjesztő olvasmány. Nem akar sem szépirodalommá válni, sem tudományos művé. Nem fárasztja az olvasókat felesleges adatokkal, csak azt írja le a szerző, ami érdekes, és ami fontos ahhoz, hogy a magyar kokainkereskedelmet mint nagy egészet láthassuk.

A szerző nem ítélkezik. Pont úgy beszélget egy egykori futárral és egy jelenlegi dílerrel, mint egy ügyvéddel vagy egy volt rendőrrel.

Összehasonlítva a korábbi és a mostani könyvet én azt gondolom, hogy a Maffiózók Mackónadrágban kerekebb volt, mint az új könyv, de persze ez lehet, hogy a fellelhető információk eltérésének köszönhető. Mindenesetre mind a kettő lekötött, élvezetes és elgondolkodtató volt. És ami a legtöbbször eszem bejutott bármelyik könyvet olvasva: olyan jó lenne látni belőlük egy sorozatot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A cikk elkészüléséhez a 21. század kiadó biztosította a recenziós példányt.

2017 Kidsnews | All rights reserved