Március 1. – magyarok nevéhez fűződik az első atomreaktor


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1943-ban a tavasz első napján állították le a világ első atomreaktorát, ami a Chicagói Egyetem Stagg Field-i amerikaifoci-stadion egyik lelátója alatti 10×20 méteres fallabda teremben kapott helyet. A reaktor Szilárd Leó tíz évvel korábbi nukleáris láncreakciós elméletét alkalmazta, és kifejlesztésén Amerikába emigrált vagy ott dolgozó tudósok nemzetközi csapata dolgozott:

a magyar Szilárd Leó és Wigner Jenő, valamint Hevesy György mellett többek között az olasz Enrico Fermi, valamint amerikai, dán és kanadai fizikusok.

A projekt pénzügyi hátterét az amerikai kormány biztosította, miután Szilárd Leó és Albert Einstein 1939-ben írt levele meggyőzte őket az atomenergia – fegyverként történő – alkalmazási lehetőségeiről.

A Manhattan Projectben megvalósult 2x2x4 méteres faszerkezetű mini atomreaktorban grafit téglák és urán gömbök segítségével 1942 december 2-án létrejött az első önfenntartó nukleáris láncreakció, és ezzel bebizonyosodott, hogy az atomenergiával kontrollált módon lehet áramot termelni. 1943 elejére 200W, egy izzólámpa energiaellátásához elegendő áramot is elő tudtak vele állítani, de mivel a reaktor semminemű sugárzásvédelemmel nem rendelkezett, teljesítményét 0,5 W-on tartották, majd 1943. március 1-jén szétszerelték és átszállították egy sokkal megfelelőbb, elszigetelt létesítménybe, ahol már némi sugárzásvédelmet is kiépítettek.

Közben más helyszíneken is lázasan zajlott a fejlesztés, és 1945 közepére Amerikának rendelkezésére állt a bevetésre kész atomfegyver és három bombányi hasadóanyag.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved