Március 10. – a dotkomlufi utolsó napja


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A dotkomlufi egy tőzsdei buborék volt, amelyet az internethez és távközléshez kapcsolódó vállalatok körüli befektetői hisztéria, azok részvényeinek irreális óriási túlértékelődése, majd hirtelen elértéktelenedése jellemzett.

1995-től 2000. március 10-i csúcsáig az amerikai Nasdaq Composite részvényindex 400%-ot emelkedett, majd 2002. októberéig 78%-kal esett vissza, leadva a buborék évei alatt elért összes nyereségét. A buborék nem egyik napról a másikra, hanem több hónap alatt pukkadt ki, ahogy a korábbi eufória elmúltával az elemzők és a pénzügyi hatóságok ráébresztették a piacokat az érintett cégek túlértékeltségére.

A lufi kipukkanása olyan, látszólag jól prosperáló, szépreményű internetes vállalkozások csődjét és bezárását okozta, mint például a Pets.com, a Webvan és a Boo.com, valamint számos kommunikációs vállalatét, például a Worldcom, a NorthPoint Communications és a Global Crossing. Jónéhány nagyvállalat átvészelte az összeomlást, például a Cisco – amelynek részvényára 2000-ben 86%-kal esett vissza -, vagy az Amazon.com és a Qualcomm, de többen máig nem dolgozták le az akkor elszenvedett árfolyamesést.

A világgazdaság jó ideje nagyjából tízévente fordul át növekedésből lassulásba, ebbe a ciklikusságba illett a dotkomlufi kipukkanása, majd a 2009-es pénzügyi válság is. A közgazdászok közül sokan azon a véleményen vannak, hogy a mostani helyzet – COVID-tól függetlenül – sok szempontból hasonlít a dotkomlufira, amennyiben egyes technológiai részvények és eszközök, mint például az Apple és a Tesla részvényei, vagy a Bitcoin, a valós értékükhöz képest óriási mértékben túl vannak hype-olva, és emiatt hamarosan újra bekövetkezhet egy, a 2000-eshez hasonló globális kijózanodás a befektetők körében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved