Március 11. – ünnepeld a vese napját azzal, hogy tájékozódsz


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A veséid rendben vannak? Teszi fel a kérdést a Nemzetközi Nefrológiai Társaság (ISN) és a Nemzetközi Vese Alapítványok Szövetsége (IFKF) minden év márciusának második csütörtökén, immár tizenöt éve. Ezen a napon mindenki figyelmét igyekeznek felhívni a vesékkel kapcsolatos ismeretterjesztés, kivizsgálás és a rászorulóknak, valamint a civil kezdeményezéseknek való adományozás fontosságára.

A vese napja az egész világon különböző formákat ölt, az ingyenes vetítésektől a zumba maratonokig. Ezek fő célja, hogy legalább egy napra reflektorfénybe kerüljön ez a fontos szervünk, és hogy mi történhet, ha nem megfelelően működik, illetve hogy mik a kockázati tényezők és kik a krónikus vesebetegség (CKD) által veszélyeztetettjei. Természetesen az első itt is a megelőzés, az egészséges életmód népszerűsítése.

A vese napja az adományozásról is szól, akár anyagi javakkal, akár szervdonorként. A transzplantációs szakemberek világszerte arra használják ezt a napot, hogy hangsúlyozzák a szervadományozás szükségességét. Magyarországon erről csak akkor kell külön rendelkezni, ha élő donorként egyenesági rokonunknak vagy testvérünknek adományoznánk a vesénket vagy a májunkat, más esetekben csak agyhalottként válhatunk donorrá, e nemkívánatos esetben viszont a kezelőorvosunk dönt szerveink felhasználásáról (kivéve, ha a megfelelő formában megtiltottuk azt).

A vese a következő élettani folyamatokban vesz részt:

  • Vizelet kiválasztása
  • A vér tisztítása és nedvességének szabályozása
  • A szervezet kémiai egyensúlyának fenntartása
  • A vérnyomás szabályozása
  • A csontok karbantartása
  • Vörösvértestek előállítása

A vese egészségének alapszabályai:

Ellenőrizük a vércukorszintünket. A cukorbetegek körülbelül 50%-ának károsodik a veséje. Rendszeresen győződjünk meg róla, hogy nincs gond a vércukorszintünkkel!

Fő a fitt és aktív életmód. Az aktív életvitel sok tekintetben segít a vesék karbantartásában, és nem utolsó sorban javítja a közérzetet és hozzásegít testünk fitten tartásához.

A vese metszlapja: 1. Vesepiramis (pyramides renales) 2. vas efferens 3. arteria renalis 4. vena renalis 5. hilus renalis 6. Vesemedence (pelvis renalis) 7. Húgyvezeték (ureter) 8. Kiskehely (calyx minor) 9. capsula fibrosa 10. Alsó pólus (extremitas inferior) 11. Felső pólus (extremitas superior) 12. Vas afferens 13. Nephron 14. Kiskehely 15. Nagykehely (calyx major) 16. papilla renalis 17. Bertin-oszlopok (columna renalis)

Étkezzünk egészségesen, és tartsuk kordában a testsúlyunkat. A megfelelő ételek és italok fogyasztása kéz a kézben jár az aktív és egészséges életmóddal.

Víz, víz, víz! A hidratáltság jót tesz a bőrünknek és a vesének is, és hatékonyabban kiüríti a toxinokat a szervezetünkből, csökkentve a vesekő képződést. Már fiatalon szokjunk hozzá a rendszeres ivóvíz fogyasztáshoz!

Tilos a dohányzás! A dohányzás sok szempontból rossz, így a vesék számára is, ahol 50%-kal növeli a rák kialakulásának esélyét.

Óvakodjunk a vény nélkül kapható gyógyszerek túlzott alkalmazásától, különösen krónikus problémák esetén. Számos vény nélküli készítmény alapanyaga – például a fájdalomcsillapítókban gyakran alkalmazott ibuprofen – rendszeresen szedve károsíthatja a vesénket. Sürgősségi esetekben használhatjuk őket az útmutatónak megfelelően, de ha a panasz nem javul vagy gyakran visszatér, forduljunk orvoshoz a gyors és célirányos kezelés érdekében.

Ünnepeld a vese napját azzal, hogy tájékozódsz, és népszerűsíted az egészséges életmódot és a mérés szükségességét szeretteid körében!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

worldkidneyday.org; daysoftheyear.com;

2017 Kidsnews | All rights reserved