Március 12. – nemzetközi hasitasi nap


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Tudod mi a hasitasi? Leánykori nevén övtáska, az 1980-as évek trendi kiegészítője, a válltáska, ridikül, briftasni és egyéb (akkor) idejétmúlt megoldások kiváltója? Az elmúlt évtizedekben sokat áldott és átkozott, divattervezők és tömeggyártók által hol felkapott, hol pedig elfelejteni kívánt övtáska valószínűleg kényelmesebb, egészségesebb és biztonságosabb megoldás sok más alternatívához képest, ugyanakkor nem lehet eltekinteni egy férfi által viselt flitteres, rikító hasitasi közerkölcsökre és a gyermeki ízlés fejlődésére gyakorolt visszafordíthatatlan hatásától. 🙂

A hasitasi nap története

Nick Yates 2007-ben hozta létre a Nemzetközi Fanny Pack Day-t, miután egy karácsonyi partiról hazafelé menet a véletlen folytán találkozott egy hajléktalan férfival.

A partin gyümölcstortát és egy övtáskát kapott viccből ajándékba. Úgy gondolta, hogy nem fog fájni, felkötözte a hasitasit, és beletette a gyümölcstortát (sok mindent beletehetünk ám egy övtáskába!), és elindult a legközelebbi buszmegálló felé. Miközben a buszmegállóhoz tartott, egy hajléktalan férfi ugratta az övtáska miatt (akkor valószínűleg épp nem volt divatban, vagy csak a hajléktalan nem követte a legfrissebb irányzatokat).

Mr. Yates odaadta a férfinak a gyümölcstortát, és gondolkodni kezdett, hogy össze lehetne kötni az övtáskát a rászorulók megsegítésével.

Ezután kapcsolatba lépett az élelmiszerbankokkal, és elindította hasitasis adakozás mozgalmát, folytatva az ételosztást, szigorúan övtáskát viselve.

Az ötletet azóta mások is átvették, és az évek folyamán több, mint hét országban használták fel az övtáska napját adakozásra.

Hogyan ünnepeljük?

Az éhség az egész világon problémát jelent. Nem számít, mennyire fejlett vagy gazdag egy ország,  mindenhol van olyan része a társadalomnak, amely egyszerűen nem jut hozzá ahhoz, amire szüksége van, és sajnos az éhezők megdöbbentően nagy százaléka gyermek.

Nick Yates egy random, viccből kapott ajándékot használt fel az adakozásra. Ünnepeld a hasitasi napot azzal, hogy előásod régi, viseltes (öv)táskádat a szekrényből, megpakolod élelmiszerrel és átadod egy rászorulónak!

Nézz körül a környezetedben, hogy hol van szükség segítségre. Hajléktalanszállók, segítő szervezetek, közösségi házak és iskolák között mindig találni olyat, ahol segítséget keresnek az éhezők táplálásában.

Hála Nick Yates-nek és a hasitasi napnak, szórakozhatunk kicsit a divat változásain és segíthetünk a rászorulókon. Kösd fel az övtáskád és segíts jobbá tenni valakinek az életét!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved