Március 13. – Ferenc pápa megválasztása


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

XVI. Benedek pápa váratlan és a modern időkben példátlan lemondása után körülbelül két héttel, 2013. március 13-án választották meg Jorge Mario Bergogliót a vatikáni egyház fejének. Bergoglio az első pápa, aki az egyszerű Ferenc nevet választotta, az egyik legismertebb és legnagyobb hatású szent, Assisi Szent Ferenc tiszteletére. I.Ferenc nem csak névválasztásában, hanem az alábbiakban is első a pápák között:

  • jezsuita
  • az amerikai kontinensről és
  • a déli féltekéről érkezett
  • a 8. századi, szíriai III. Gergely óta ő az első Európán kívüli pápa.

Az 1936-ban, Argentina fővárosában, Buenos Aires-ben született fiatalember egy ideig biztonsági őrként és gondnokként dolgozott, mielőtt a vegyész technikum elvégzése után egy élelmiszer-laboratóriumban munkába állt. A pap pályára egy gyónás hatására kapott inspirációt, és egy súlyos tüdőgyulladásból felépülve 21 évesen, 1958-ban csatlakozott Jézus Társaságához (a jezsuitákhoz).

Elmondása szerint a papi szeminárium idején találkozott egy lánnyal és egy ideig komolyan fontolgatta a papi pálya elhagyását, de végül a szakmai elhivatottsága győzött. 1969-ben szentelték katolikus pappá, majd 1973 és 1979 között a jezsuita egyház argentinai vezetője volt.

1998-ban Buenos Aires érseke lett, majd II. János Pál pápa 2001-ben bíborossá nevezte ki. Ő vezette az argentin egyházat a 2001. decemberi zavargások során. A 2000-es években az országot kormányzó Néstor Kirchner és Cristina Fernández de Kirchner adminisztrációja politikai riválisnak tekintette őt.

Ferenc egész életében figyelemre méltóan alázatos volt, hangsúlyozta Isten irgalmát, a szegények iránti aggodalmát és együttérzését, valamint a vallások közötti párbeszéd szükségességét.

Elődeinél kevésbé formálisan viszonyul a pápasághoz, például az aránylag szerény Domus Sanctae Marthae vendégházban lakik, nem pedig az Apostoli Palota pápai rezidenciájában.

Fenntartja az egyház hagyományos nézeteit az abortusszal, az egyházi cölibátussal és a nők ordinációjával kapcsolatban, de párbeszédet indított a diakonisszák lehetőségéről, és jelentős lépéseket tett a nők egyenjogúsága felé az egyházon belül is. Álláspontja szerint az egyháznak nyitottabbnak és befogadóbbnak kell lennie az LMBT közösség tagjai iránt, és támogatja az azonos nemű párok jogi elismerését. Nemzetközileg is aktívan kommunikál, és a viselkedésével rendszeresen érzékelteti transzparens és emberközeli életfelfogását.

Erős kritikával viszonyul a féktelen kapitalizmus és a liberális piacgazdaság, a túlfogyasztás és a túlfejlesztés iránt, és támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést, amint azt a 2015-ös „Laudato si’” enciklikájában ki is fejtett a világ számára.

A nemzetközi diplomáciában segített helyreállítani az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatokat, és aktívan támogatta a menekültek ügyét az európai és közép-amerikai migránsválság idején. 2018 óta egyre hangosabb ellenzője a neo-nacionalizmusnak. Számos kérdésben szembesült a teológiai konzervatívok kritikájával, többek között a polgári úton elvált és újraházasodott katolikusok befogadásával a 2016-os Amoris laetitia révén.

I.Ferenc pápa a friss hírek szerint idén nyáron Magyarországra látogat – reményeink szerint a kidsnews.hu közelről tudósíthat majd a történelmi eseményről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved