Március 14. – 3 éve halt meg Stephen Hawking


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Korunk legismertebb tudósa, Stephen Hawking már életében popkulturális ikonná vált. Műfajteremtő könyve, Az idő rövid története 1988-as megjelenése óta több, mint 25 millió példányban kelt el, és több mint 35 nyelvre lett lefordítva. Élete utolsó évtizedeiben már világsztár volt a tudósok között, személyesen is feltűnt a Star Trek: The Next Generation, The Simpsons és The Big Bang Theory című sorozatokban, filmekben, tévéműsorokban. A fejlett világ véleményformálói rendszeresen konzultáltak vele aktuális témákról, az időutazástól és a földönkívüliektől kezdve a közel-keleti politikáig és az aljas robotokig mindenről.

Egyedi megjelenése, humorérzéke és merészsége emberfelettinek tűnő elméjével párosulva rendkívül érdekessé és népszerűvé tette őt a közvélemény szemében.

Korai életét Eddie Redmayne Oscar-díjas alakításában ismerhetjük meg a Mindenség elmélete című 2014-es filmben. Kutatói karrierje csalódásokkal kezdődött. 1962-ben megérkezett a Cambridge-i Egyetemre, hogy megkezdje doktori fokozatát, és elmondták neki, hogy Fred Hoyle-nak, a kiválasztott témavezetőnek már betelt a hallgatói létszáma. Az akkori leghíresebb brit asztrofizikus, Hoyle az ambiciózusabb hallgatók mágnese volt, és Hawking nem jutott be hozzá. Ehelyett Dennis Sciamával kellett együtt dolgoznia, akiről Hawking semmit nem tudott. A Sciamával való együttműködésnek megvoltak az előnyei.

Hoyle-t hírneve gyakran szólította el a tanszékről, míg Sciama mindig elérhető volt. Hoyle hevesen ellenezte az ősrobbanás elméletét (valójában gúnyból találta ki az „ősrobbanás” nevet). Sciama viszont örült annak, hogy Hawking elmélyült az idők kezdetének kutatásában.

Ugyanebben az évben Hawkingnál amiotróf laterális szklerózist diagnosztizáltak, egy degeneratív mozgásszervi betegséget, amely gyorsan megfosztja az embert az önálló mozgás képességétől. Orvosai azt mondták, hogy két éve van hátra.

Bár Hawking teste gyengült, értelme éles maradt. Két évvel a doktori fokozat után már nehezen tudott járni és beszélni, de látható volt, hogy a betegség lassabban halad, mint amire az orvosok számítottak. Eközben eljegyezte Jane Wilde-ot – akivel később három gyermekük lett, Robert, Lucy és Tim – ami új energiákkal töltötte fel és megerősítette tudományos ambícióit.

Munkássága kulcsfontosságú tudományos eredményekhez segített hozzá, továbbfejlesztette a tér és az idő megértését, összekapcsolt több, korábban párhuzamosnak vagy ellentmondónak tekintett nagy fizikai irányelvet, és alapvetően alakította a fizika kutatásainak irányvonalát az elmúlt négy évtizedben.

Az idő rövid történetének kiadása világsztárrá tette Hawkingot, és új arcot adott az elméleti fizikának. Státusza – amelyet fogyatékossága csak tovább erősített – gyakran beárnyékolta szakmai örökségét, ami pedig valóban egyedülálló. Ő ugyanakkor ezt soha nem bánta, sőt igyekezett felhasználni az ismeretterjesztés és a tudomány vonzóvá tétele érdekében. Szuperceleb státusza kétségtelenül megkönnyítette az életét, a fejlesztők versenyeztek egymással, hogy egyre bonyolultabb gépekkel segítsék Hawking munkáját, mindennapjait és kommunikálását a külvilággal.

Stephen Hawking többet tett a gravitáció megértésének elősegítése érdekében, mint bárki más Einstein óta.

A világ vezető elméleti fizikusa volt, egyértelműen a világ legjobbja a gravitáció és a kvantummechanika metszéspontjában dolgozók között, és mindezt egy szörnyű betegséggel szemben tette meg. Inspiráló figura, és a történelem is minden bizonnyal így emlékezik majd rá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

newscientist.com

2017 Kidsnews | All rights reserved