Március 15. – március idusa? Az meg mi?


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Március idusán történt egy csomó fontos dolog. Kr.e. 44-ben ezen a napon ölték meg Julius Caesart az ellene összeesküvők. 1820-ban Maine ezen a napon lett az USA 23. állama. 1848-ban a márciusi ifjak kirobbantották a magyar szabadságharcot a Habsburg uralommal szemben. 1917-ben Miklós orosz cár lemondott a trónról. 1952-ben Réunion szigetén 1825 mm eső esett egyetlen napon, ami azóta is világrekord. 2011-ben ekkor tört ki a szíriai polgárháború. 2019-ben Greta Thunberg szavára 1,4 millió fiatal lépett sztrájkba 123 országban, hogy a klímaváltozás megállításáért tüntessen.

Ezek mind-mind nagyon fontos dolgok. De álljunk meg egy szóra! Tudja valaki, hogy mi az a „március idusa”?

A mai naptár a Római Birodalom évszázadai alatt alakult ki számos átmeneti változat és fokozatos modernizáción keresztül. Legkorábbi ősei a holdfázisok megfigyeléséhez igazodtak, ezek egyik maradványa maga az „idus” is. Az első római naptár a legendás, 10 hónapból álló ún. Romulus naptár volt.

Érdemes megfigyelni, hogy a mai hónapok nevei szeptemberrel kezdődően a latin 7, 8, 9 és 10-es számból erednek, ami egyrészt az ősi 10 hónapos struktúrára, másrészt a márciusban kezdődő évszámításra utal.

Az ún. római köztársasági naptárnál már előrehozták az évkezdetet márciusról az újonnan hozzáadott január hónap elejére, és egy darabig minden második év februárja után – ami maga is „új” hónap volt – beiktattak egy extra, Mercedonius nevű hónapot is annak érdekében, hogy a naptár hosszú távon szinkronban maradjon a csillagászati évvel.

Végül maga Julius Caesar volt, aki kr.e. 46-ban eltörölte az időszakosan beiktatott plusz hónapokat és bevezette a szökőnap fogalmát, létrehozva a máig használt 12 hónapos alap struktúrát.

Szóval, vissza az idushoz. Az ókori rómaiak nem számozták be a hónap minden napját az elsőtől az utolsóig. Ehelyett mindig három rögzített pontról számoltak vissza, azt jelölték meg, hogy hány nap van a következő nevezetes dátumig, mégpedig az alábbiakig:

  • Nones (hónaptól függően az 5. vagy 7. nap, pontosan kilenc nappal az idus előtt)
  • Ides (avagy magyarul idus, ami a legtöbb hónapban 13-ára, de márciusban, májusban, júliusban és októberben 15-ére esett)
  • Kalends (mindig a következő hónap 1. napja). Az ősi, holdfázishoz kötött naptárakban, a hónap közepe a teliholddal esett egybe.

A régi római naptárak szerint március volt az új év első hónapja, és március idusán volt az év első teliholdja. Minden hónap idusa szent nap volt Jupiter, a rómaiak legfőbb istensége előtt.

A Flamen Dialis, a Jupiter főpapja vezette az “idusi juhot” (ovis Idulis) a Via Sacra mentén az arxig, ahol rituálisan feláldozták azt. A havi áldozat mellett a március idusán egyúttal Perenna Anna, az év (latin annus) istennőjét is ünnepelték, akinek fesztiválja eredetileg az újévi ünnepségek záróakkordja volt.

A napot az egyszerű emberek is ünnepelték, a legtöbben piknikezéssel, ivással és mulatságokkal.

Magyarországon legalább évente egyszer mindenkivel szembejön a „március idusa” kifejezés, amit a médiában előszeretettel használnak az 1848-49-es forradalom kitörésére, vagy esetenként Julius Caesar meggyilkolására utaló, magasztosnak szánt megnyilvánulásokban.

A napi túléléshez nem kell feltétlenül tisztában lennünk a jelentésével, azért nem árt, ha értjük is, amit anyanyelvünkön olvasunk vagy hallunk. 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved