Március 17 – megtalálják a Spanyolországra ejtett hidrogénbombát


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Az atomfegyverekkel történt baleseteket „Törött nyíl” (Broken Arrow) néven emlegeti a szakzsargon, és ezek közé sorolják azokat az alkalmakat is, amikor egy ilyen eszköz eltűnt az illetékesek szeme elől. Csak az USA 32 ilyen esetet ismer be, melyek közül 6 elveszett bomba azóta sem került elő.

Az egyik legismertebb ilyen eset Spanyolország légterében, a Földközi-tenger partjai felett történt 1966-ban, egy hidegháborús hadgyakorlat során.

Egy amerikai B-52-es bombázó légi utántöltése balul sült el, a bombázó összeakadt az üzemanyaggal teli tanker repülőgéppel és darabjaira hullott, a tanker pedig felrobbant. A B-52-es négy darab éles hidrogénbombát szállított, amelyek a baleset következtében a felszínre zuhantak.

A bombák közül kettőnek felrobbant a hagyományos (a nukleáris láncreakciót beindítani hivatott) robbanótöltete, de szerencsére az atomtölteteik nem robbantak fel, „csak” azok plutónium tartalma szóródott szét Palomares halászfalu mellett egy 2 km2-es körzetben.

Az USA később vállalta az atomszennyezés eltakarítását, és a hadsereg segítségével összegyűjtötte és amerikába szállíttatta a 2.2 hektáron beszennyezett felső talajréteget.

A két másik bomba egyike hamar meglett a parton, az utolsót viszont csak március 17-én, amerikai hajók és tengeralattjárók garmadájának nyolcvan napnyi kereső munkája után, 780 méterrel a tengerfelszín alatt találták meg (hogy aztán a komplikált tengeri mentés közben visszaejtsék és két hétre újra elveszítsék azt).

A bomba megtalálásában komplex statisztikai eljárásokat is alkalmaztak, melyekhez a szemtanúk beszámolóit is figyelembe vették, kiemelten az azóta Paco el de la Bomba (kb. Bomba Fecó) becenéven futó Francisco Simó Orts nevű helyi halászét, aki látta a bombát a vízbe hullani. Paco később a megtalálói jogokat is érvényesíteni kívánta a bombára (a tengerjogi hagyomány szerint az elveszett hajók megtalálóit a rakomány értékének 1-2%-át kitevő jutalom illeti meg), ami egy atombomba esetében nagyságrendileg 20 millió korabeli dollárnak felelt volna meg.

Az USA légiereje végül peren kívül megegyezett vele egy azóta sem közölt összegben.

A „Palomares accident” történései, és az elvesztett bombák számtalan hidegháborús dokumentumban és kulturális alkotásban visszaköszönnek, maga az 1966-os baleset pedig máig a világtörténelem egyik legsúlyosabb nukleáris baleseteként van nyilvántartva.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

interestingengineering.com

2017 Kidsnews | All rights reserved