Március 18. – bocsáss meg anyunak és apunak nap


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

A megbocsátás az egyik legnehezebb dolog az életben, sokunknak különösen akkor, ha a szüleinkről van szó. Természetesen többségünk rengeteg mindent köszönhet a szüleinek, nevelőinek, de egy szülő sem tökéletes, és erre előbb-utóbb minden gyerek rájön – sőt, az önálló személyiség kifejlődésének szerves része, amikor kamaszkorban elkezdünk más szemmel nézni jó esetben addig bálványozott szüleinkre.

A bocsáss meg anyunak és apunak nap (Forgive Mom & Dad Day) arra ösztönöz, hogy induljunk el a megbocsátás felé vezető úton, javítsuk a szüleinkkel ápolt kapcsolatunkat és közben egy kicsit kerüljünk közelebb önmagunk elfogadásához is.

A megbocsátás az értelmes ember közösségi létezésének alapvető kérdése. A különböző világvallások és filozófiák mindegyikében központi szerepet tölt be az erényes és egészséges életvitel részeként. A hinduizmusban és a buddhizmusban a megbocsátás gyakorlata elengedhetetlen a negatív gondolatoktól való megtisztulás és a pozitív gondolkodás és életstílus megteremtése érdekében, míg a kereszténység egész hitvallásának központi eleme Isten megbocsátása az emberiségnek Jézus Krisztus áldozatán keresztül. Allahot a muszlimok is a megbocsátás forrásának tekintik. Ami pedig a filozófiát illeti, a megbocsátás hívei a sztoikusoktól, például Senecától és Marcus Aurelius-tól a posztmodern filozófusig, Derridáig szinte minden korban domináltak.

A bocsáss meg anyunak és apunak napot Thomas és Ruth Roy, egy kis utazási iroda tulajdonosai találták ki. A házaspár egyfajta marketing filozófiaként számos hasonló eseményt alapított az év során, és csak az egyik kezdeményezésük ez a nap, aminek véleményünk szerint minden hátsó szándéktól függetlenül komoly létjogosultsága van.

A bocsáss meg anyunak és apunak nap a gyógyulás folyamatának megkezdéséről szól – annak eldöntéséről, hogy el akarunk jutni a megbékélésig, és elindulunk ezen az úton.

Szülőnek lenni hihetetlenül nehéz munka, ami folyamatos odaadást és alázatot követel, és mindenki hibázik időnként. Lehet, hogy viszonylag keveset kell megbocsátanod nekik – talán alkalmanként elvesztették önuralmukat és kiabáltak veled, vagy egyikük elfelejtett elmenni az előadásodra -, de az is lehet, hogy sokkal mélyebb problémáid vannak velük, amelyeknek hosszú és fájdalmas lesz a feldolgozása.

A megbocsátás nem azonos azzal, hogy elfelejtjük vagy felmentjük az illetőt az elszámolás alól – ily módon megbocsáthatunk valakinek úgy is, hogy a problémát felismerjük és nem engedjük hogy megismétlődjön.

Előfordulhatnak olyan dolgok, amelyekről úgy érezzük, hogy egyszerűen megbocsáthatatlanok a számunkra. Ez teljesen rendben van! Soha nem vagy köteles megbocsátani valakinek – ez teljes egészében a te választásod, amit a saját értékrended szerint, a saját tempódban tehetsz meg, és sok esetben a barátaid, tanáraid segítsége is szükséges lehet a feldolgozáshoz.

Ennek ellenére a megbocsátani sosem késő, és számos előnye van, ha készek vagyunk rá és meg tudjuk tenni. Bár a megbocsátás során érzelmileg sérülékenyebbek leszünk, mert be kell ismernünk, hogy bántottak, a sérelmeink feldolgozása óriási hatással lehet hátralevő életünkre.

Gyermekkorunkból származó negatív érzelmeink és sérüléseink nagyban befolyásolhatják felnőtt kapcsolatainkat, azt, ahogyan a világgal érintkezünk és ahogy önmagunkkal bánunk.

A düh és a harag érzése sokszor teljesen jogos, ugyanakkor megtartása és „ápolása” rengeteg energiát kivesz belőlünk életünk folyamán.

A megbocsátás folyamata a szülők számára is ugyanolyan fontos és hasznos lehet, így előfordulhat, hogy ők kezdeményezik. Ha felismerik, hogy haragszunk rájuk, akár rá is kérdezhetnek, van-e valami bajunk. Az első lépés megtétele mindkét oldalról fontos és ha megbecsüljük és engedünk hidat építeni magunk közé, eljuthatunk a megbocsátásig közösen is.

A mai napon szánjunk egy kis időt arra, hogy átgondoljuk sérelmeinket és ha lehet, teszünk egy lépést azok kezelése, feldolgozása felé, és segítünk barátainknak, szeretteinknek is megtenni ezt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved