Március 19. – az alvás világnapja


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Az alvás sokunknak annyira alap dolog, hogy butaságnak tűnik külön beszélni róla. Pedig talán ez az életünk egyik leginkább alulértékelt, figyelmen kívül hagyott aspektusa. Kivéve persze azokat, akiknek visszatérő alvási problémái vannak, és másra sem vágynak, mint jól kialudni magukat.

Az alvás világnapját 2008 óta rendezik meg, célja az alvásproblémákkal kapcsolatos ismeretterjesztés és az érintettek támogatása. Minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják, egyre szélesebb körben, mára több, mint 155 különböző eseménnyel, több, mint 70 országban.

Az alvás világnapja az alvással, az alvásgyógyászattal, az alvásoktatással és az alváshiány mindennapi életre gyakorolt ​​társadalmi hatásaival kapcsolatos különféle kérdésekre összpontosít. Az enyhétől a súlyosig terjedő alvási nehézségek problémáját a modern korban ismerték fel, és mára általánosan elfogadott, hogy nemcsak megkeseríthetik valakinek az életét, de komoly egészségi és lelki problémákhoz is vezethetnek.

Az American Sleep Association szerint az USA-ban több, mint 50-70 millió embernek van valamilyen alvásproblémája, akik közül kb. 25 milliót érint az apnea nevű, részben a horkolással összefüggő légzési rendellenesség. A leggyakrabban panaszolt alvásprobléma az álmatlanság (amikor valaki képtelen aludni egyáltalán vagy egy-egy teljes éjszakára).

Hogyan ünnepelhetjük az alvás világnapját?

Ismerjük fel, ha szeretteinknek vagy nekünk alvásproblémánk van! Tájékozódjunk, beszélgessünk és segítsünk a megoldásban!

Tartsunk szünetet! Ünnepeljük az Alvás Világnapját úgy, hogy minden nap megtesszük, amit mindenki szeret: alszunk egy jót.

Vegyünk ki egy napot a családban, a munkában, és aludjunk, amíg csak akarunk. Vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, kezdjük egy kis 20 perces szunyókálással étkezés után, az ebédszünet alatt. Ha ilyenkor érezhetően felfrissülünk, az azt jelenti, hogy szükségünk volt rá.

Gyakoroljuk tudatosan az alváshigiéniát! A kisgyerekek olyan természetesen elalszanak, amikor fáradtak, de ahogy felnövünk, sokunknak ez egyre kevésbé megy könnyen. Csakúgy, mint a test fizikai karbantartása (zuhanyozás, fogmosás, sport), az ember alvási rutinja is igényel egy kis extra odafigyelést.

Az alváshigiénés folyamat lehetővé teszi, hogy az agy és a test elcsendesedjen, és felkészüljön egy jó éjszakai alvásra. Ebben az alábbi szokások és relaxációs rutinok is segíthetnek:

  • Rögzített lefekvési és ébrenléti idő: a test cirkadián ritmusa jobban működik, ha a lefekvés és az ébrenlét ideje minden nap azonos
  • Testmozgás: Azok, akiknek nincs elegendő fizikai aktivitásuk napközben, nehezebben aludhatnak el. Tegyünk legalább egy rövid sétát vagy végezzünk kardio gyakorlatokat lefekvés előtt néhány órával
  • Csökkentett koffein mennyiség: a koffein aktivizálhatja az elmét és a testet, ezért a legjobb, ha a lefekvés előtti 6 órában már kerüljük a kávét, teát és más koffeines italokat
  • Szobahőmérséklet: tartsuk a hálószobát 16-19 C° között
  • Előkészületek: ahelyett, hogy az ágyba beugorva azonnal az alvást erőltetnénk, szánjunk egy fél órát lágy zene hallgatására, könnyed nyújtásra vagy egy kevésbé izgalmas könyv olvasgatására
  • Tompított fények: agyunk a külső fények mérséklődésével már felkészül az éjszakai módra
  • Húzzuk ki a csatlakozót: legalább 60 perccel lefekvés előtt kapcsoljuk ki a számítógépet, a televíziót, az okostelefont és más eszközeinket, melyek kék fénye és tartalmai akadályozhatják az egészséges (el)alvást
  • Meditáljunk: a mély légzés és az éberség gyakorlása lefekvés előtt segíthet az agynak a nap stresszének felszabadításában, amely megalapozza a jobb alvást

Fontoljuk meg egy alvássegítő alkalmazás használatát! Az alvásproblémák megoldásában egy megfelelő okostelefonos alkalmazás is jól jöhet. A Slumber, a Calm, az Sleep Cycle vagy a Reflectly azt ígérik, hogy segítenek az agy megnyugtatásában az alvás közeledtével, és monitorozhatjuk velük az alvási ritmusunkat az éjszaka folyamán.

Ellenőrizzük az ágyunkat! Sokan azért küzdenek alvásproblémákkal, mert egyszerűen nem megfelelő a matracuk. Használjuk az alvás világnapját annak megállapítására, hogy egy új ágy változtatna-e az alvásunk minőségén.

Már egy kevés is sokat számíthat, de aki megengedheti magának, egy felsőbb kategóriás matrac vásárlásakor meglepően nagy mértékben testreszabhatja ezt az alulértékelt bútordarabot, és szerencsés esetben egy csapással megoldhatja évek óta fennálló alvás problémáját.

Beszéljünk egy alvásszakértővel!

Akik úgy gondolják, hogy alvási problémájuk van, fontos, hogy beszéljenek egy alvási szakemberrel. Tudjuk meg, javasolnák-e az alvásvizsgálatot a diagnózis felállításához, és kérdezzük meg, milyen alváshigiéniai javaslataik vannak.

Osszuk meg ezt a napot a közösségi médiában a #WorldSleepDay hashtag használatával, és hangsúlyozzuk barátainknak, szeretteinknek, hogy mennyire fontos az alvás mindenki számára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved