Március 2. – a Galileo képei folyékony óceánra utalnak az Europán


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A NASA Voyager űrszondájának 1979. március 2-án készült fotóin a naprendszerben „szokásos” kráteres pusztaság helyett egy véreres szemgolyóra emlékeztető Europa nézett vissza a Föld lakóira. A Jupiter négy nagy holdja nagyságrendileg a mi Holdunkhoz hasonló méretű, de a földön kívüli élet kutatása szempontjából a legérdekesebb a legkisebb, az Europa, amelynek össze-vissza repedezett, kráterektől mentes felülete jelentős felszín alatti aktivitásra utal.

Az űrkutatás iránt érdeklődők, illetve az élénkebb fantáziájú átlagemberek aztán megint felkapták a fejüket, amikor a csaknem tíz évvel később odaérkező Galileo űrszonda fotói alapján 1998. március 2-án a tudósok a (valószínűleg fagyott) felszín alatt egy nagy kiterjedésű óceán létezésére következtettek.

A különféle missziók és vizsgálatok fokozatosan egyre több arra utaló jelet találtak, hogy az Europán nagy mennyiségben található valamilyen folyadék, vélhetően sós óceán. Ma már azt is tudjuk, hogy a hold felszíne alól óriási gejzírekből feltörő folyadék vizet is tartalmaz.

A következő mérföldkő az Europa felfedezésében a 2020-as évek közepére tervezett Europa Clipper küldetés lesz, melynek a hold körüli pályára álló űrszondája mélyrehatóan vizsgálja majd az Europa felszínét, az alatta található óceánt, az égitest belsejét, légkörét és „gejzírjeit”, sőt a NASA reményei szerint az űrbe lövellő folyadék tömegspektrométeres elemzésére is lehetősége lesz.

A Clipper által szolgáltatott információk alapján a tudósok megkezdhetik egy későbbi leszállóegység missziójának pontos megtervezését is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

NASA.gov

2017 Kidsnews | All rights reserved