Március 24. – a NATO bombázza szerbiát


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

22 éve ezen a napon kezdte meg szerbiai katonai és politikai célpontok, köztük a Vajdaság és Újvidék (Novi Sad) városának bombázását a NATO légiereje.

Jugoszlávia sorsa tipikus példája a 20. század nagyhatalmak által erőltetett politikai rendezési kísérleteinek, és talán ez fulladt a leglátványosabb és legvéresebb formában kudarcba a keleti blokk szétese során. A Jugoszláv tagállamok között a rendszerváltó hangulatban felerősödött gazdasági, politikai és etnikai feszültségek és érdekellentétek 1991-re elkezdték szétfeszíteni a szövetségi országot.

Előbb a legnyugatabbi Szlovénia vált függetlenné egy 10 napos fegyveres konfliktus után, majd Horvátország függetlenségi háborúja következett, ami már 4 évig tartott, és közben Bosznia-Hercegovina is csatlakozott a forrongó háborús gócok halmazához.

A kilencvenes évek közepén néha úgy tűnt, hogy lényegében mindenki háborúzik mindenkivel, és sokszor még mi, a szomszédos államok polgárai is nehezen tudtuk követni a különböző régiók etnikai és vallási csoportjainak egymásnak feszülését – csak az volt egyértelmű éveken keresztül, hogy vétlen emberek tömegei szenvednek és halnak meg mások vélt vagy valós sérelmei és politikai ambíciói miatt.

A nyugati hatalmak, az ENSZ és a NATO folyamatosan próbálkozott a szembenálló csoportok közti közvetítéssel, a béke fenntartásával és helyreállításával, kevés látható sikerrel. Amikor kezdtek végképp elfajulni a dolgok, többször katonai erőt is bevetettek a konfliktusban, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék valamelyik makacsabb résztvevőt.

A 90-es évek végére Jugoszláviából már csak egyfajta nagy-Szerbia maradt, ahol a szerbek próbálták rendkívül erőszakosan elnyomni a maradék nemzetiségeket, így a koszovóiakat is. A nyugatnak igencsak elege volt már az állandó konfliktusból és a sokadik béketárgyalás kudarca és egy újabb szerb mészárlás után arra a következtetésre jutottak, hogy a szerb kormányt erővel kell jobb belátásra téríteni, hogy a régió békéje helyreállhasson.

Az 1999. március 24-én indított Allied Force (Szövetséges Erő) művelet túlnyomórészt egy nagyszabású légi hadjáratból állt, melynek célja a jugoszláv (=szerb) katonai infrastruktúra nagy magasságból történő megsemmisítése volt. Olaszországi és németországi katonai repülőterekről, valamint az Adriai-tengeren állomásozó USS Roosevelt repülőgéphordozóról több, mint 1000 harci repülőgép a kampány 10 hete alatt mintegy 38.000 bevetést hajtott végre.

A NATO már a bombázások harmadik napja után megsemmisítette szinte valamennyi stratégiai katonai célpontját Jugoszláviában, köztük gazdasági és logiszikai létesítményeket is, például hidakat, katonai létesítményeket, kormányzati épületeket és gyárakat bombáztak és robbantottak fel nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal többek között Belgrád és Pristina körzetében. A támadások során magyarok lakta vajdasági területeket, így Újvidék (Novi Sad) városát is bombázták.

A katonai beavatkozás végül 1999. június 12-ére elérte célját, és lényegében véget vetett a Jugoszláv háborúk sorozatának. A NATO által ezután a régióba delegált ún. KFOR békefenntartó erő segítségével fokozatosan lenyugodtak a kedélyek és végbement egy hosszú távú, remélhetőleg stabil és békés, demokratikus átmenet a régió minden országában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved