Március 26. – megválasztják Vlagyimir Putyint


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Ma már elég nehéz elképzelni, milyen volt a világpolitika Vlagyimir Putyin előtt, annál is inkább, mivel Putyin 2000 óta vezeti a világ messze legnagyobb területű országát.

Az 1990-es évek a káosz időszaka volt Oroszországban. A Szovjetúnió felbomlása után az oroszok kísérletet tettek a demokratikus államberendezkedés kialakítására, amit az elnyomás különböző formáin évszázadok óta edződött nép kissé értetlenül fogadott. Első demokratikusan választott elnökük, Borisz Jelcin erőfeszítései a gazdaság és a társadalom modernizálására vegyes eredményeket hoztak.

Az átlagemberek a szovjet rendszer maradványain egy új szupergazdag csoport kialakulásának voltak szemtanúi, miközben a munkanélküliség és az infláció korábban ismeretlen szinteket ostromolt, és az országban puccsok és lokális polgárháborúk követték egymást.

Jelcin az évek során egyre kiszámíthatatlanabbá vált, miközben egészségi és mentális állapota látványosan romlott, mígnem aztán 1999 végén váratlanul le is mondott, átadva a hatalmat a nagyközönség számára korábban ismeretlen Vlagyimir Putyinnak, hogy a hamarosan esedékes választásokig ügyvezető elnökként kormányozza Oroszországot.

Putyin 15 évig a szovjet (KGB) titkosszolgálat tisztje volt, majd a leningrádi (később szentpétervári) városvezetésben alapozta meg politikai karrierjét. Jelcin látókörébe a 90-es évek második felében kerülhetett, amikor Moszkvába költözött és a Kreml vezetésében kapott feladatokat.

Az államfő ekkor már köztudottan utódot keresett magának az ország vezetésére, és a látványosan ambíciózus és tehetséges Putyint 1998-ban kinevezte a KGB élére, majd 1999-ben a miniszterelnöki székbe.

Jelcin számítása az utód kijelölésével fényesen bevált: Putyin ügyvezető elnökként tett határozott intézkedései, elhivatottsága és puritán stílusa felüdülésként hatott az elődje kiszámíthatatlanságába belefáradt népnek, és a 2000. március 26-án tartott demokratikus választásokon a szavazatok 53%-ával megerősítették őt Jelcin utódaként.

Demokratikus megválasztása után Putyin teljesen átszervezte az orosz államot, és a korábbi központosított rendszerre emlékeztető „irányított demokráciát” hozott létre.

Mivel első két elnöki ciklusa idején a világgazdaság is nagyon kedvezően alakult, Putyinnak sikerült az orosz választók előtt az elveszett régi rend és biztonság bajnokaként és a gazdaság megmentőjeként feltűnnie, majd az így szerzett politikai tőkét ügyesen forgatva a sokkal turbulensebb 2010-es éveket is érdemi népszerűségvesztés nélkül átvészelnie.

Rendkívüli tehetsége és ambíciója révén immár 21 éve ő Oroszország de facto ura, és bár nyugatról nézve egyre kétesebb eszközökkel kormányoz, és választásról választásra cinikusabban viszonyul a demokratikus intézményekhez, az oroszok valószínűleg még ma is simán megtennék őt vezetőjüknek egy 100%-ban demokratikus választáson is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

.britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved