Március 29. – felfedezik az ókori kínai agyaghadsereget


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1974-ben ezen a napon kínai földművesek Senhszi tartományban kutat ástak, amikor négyméteres mélységben életnagyságú agyagkatonákat találtak.

Az agyaghadsereg a Kínát egyesítő császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrzi, vele együtt ásták el i.e. 210-209-ben, azzal a céllal hogy őrizzék az első császár uralmát a túlvilágon is (a császári titulust is maga Csin Si Huang-ti vette fel először, hogy aztán kétezer évig utódai is használják azt egészen a Kínai Köztársaság 1912-es létrejöttéig).

Maga a császári sírdomb már korábban is ismert volt, amikor attól másfél kilométerre a helyi földművesek egy csoportja kútásás közben rátalált az agyagkatonákra.

Évszázadok óta regéltek a környéken elásott agyagfigurákról és egyéb töredékekről, de a Csin nekropolisz a régészek minden képzeletét felülmúlta. Mára egész múzeumkomplexumot húztak fel a feltárt maradványok fölé, de a talajvizsgálatok alapján ez még mindig csak a lelet töredéke: a teljes nekropolisz kiterjedését csaknem 100 négyzetkilométeresre (!) becsülik.

A kirendelt régészek által feltárt figurák között vannak katonák, parasztok, lovak, szekerek, hivatalnokok, akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek, melyek vélhetően színesre festve, és sok esetben valódi vértezetben és fegyverekkel lettek elásva.

Becslések szerint a sereg mintegy 8000 katonát, 130 harci szekeret, 520 lovat és 150 lovast számlál, melyek többsége máig a föld alatt lapul. Az emberalakok magassága 184-197 cm között változik attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be.

Az építkezésről fennmaradt beszámolók szerint 700.000 munkás dolgozott a síremléken, és a császár palotákkal, csodás tornyokkal, hivatalokkal, értékes használati tárgyakkal lett eltemetve, higanyfolyókkal, tavakkal övezve. Napjaink tudományos felmérései bebizonyították, hogy a sírt rejtő halom talajában magas a higanykoncentráció, és az agyaghadsereg által körbevett halomsír mélyén van egy 30 méter magas épület.

Mivel a már feltárt leletek állagmegóvása is komoly kihívást jelent, az ásatásokat és a kiemelten a császári sír feltárását felfüggesztették, és várhatóan csak évtizedek múlva folytatják majd, amikor remélhetőleg rendelkezésre áll majd a megfelelő technológia a leletek konzerválására.

Az agyaghadseregből származó katonák és leletek azóta többször feltűntek és mindig kiemelt érdeklődésre tartanak számot a világ nagyobb múzeumainak időszakos kiállításain, így 1988-ban a Magyar Nemzeti Múzeumban is.

A British Museum 2007-2008-as kiállítása a harmincöt évvel korábbi Tutanhamon-kiállítás óta a legtöbb látogatót vonzotta, és a legnépszerűbb kulturális attrakció volt Nagy-Britanniában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved