Március 3. – a vadvilág napja


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1973. március 3-án az Egyesült Nemzetek Közgyűlése kihirdette hivatalos álláspontját a veszélyeztetett fajok védelméről az egész világon. Ebben az időben évente több száz új faj került veszélybe, és a kihalás elképesztően nagy ütemben zajlott. A CITES-t (a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelméről szóló Egyezményt) annak érdekében hozták létre, hogy a gyorsuló globális vérengzés ne folytatódjon, és ne kelljen fajok tömegétől örökre elköszönnünk.

2013. december 20-án az ENSZ 68. ülésszakán bejelentették, hogy a Vadvilág Napját minden évben egy olyan új célnak és ötletnek szentelik, amely segít az embereknek képben maradni világunk változó természetével és azokkal a kincsekkel, amelyeket elveszíthetünk az állat- és növényvilágból, ha nem vigyázunk.

Előfordul, hogy egy veszélyeztetett állatot vagy állatcsoportot emelnek ki, míg más években valamely, a vadvilágot érintő konkrét kérdésre összpontosítanak. A korábbi témák között szerepelt a vadállatok elleni bűncselekményekkel kapcsolatos tájékoztatás vagy a fiatalok hangjának meghallgatása.

2021-ben az „Erdők és megélhetés: Az emberiség és a bolygó fenntartása” a kiemelt téma. Részletekért látogass el a https://www.wildlifeday.org/ oldalra!

A weboldalon levő eseménytérképen megtalálhatók a közeli események, tennivalók, és akár saját eseményt vagy kommunikációt is szervezhetsz az elérhető anyagok, köztük poszterek, logók, közösségi média készlet vagy a fotókhoz használható speciális akció kártya segítségével. Találhatsz ötleteket a Vadvilág Napjának hashtagjeihez is, amelyeket a közösségi médiában használhatsz.

Néhány javaslat a részvételre: (virtuális) verseny lebonyolítása, kapcsolattartás influencerekkel, hírességekkel és politikusokkal, vagy elismerésünk kimutatása azok iránt, akik mindennap segítenek a vadon élő állatok megőrzésében.

A világunk összes szeglete tele van csodálatos lényekkel. A levegőt uraló madaraktól a tengerek felséges bálnáin át a legszokatlanabb és legváratlanabb helyeken és formákban virágzik a vadvilág. Az emberiség sokféleképpen élvezi a vadvilág előnyeit, de ezt a mindennapokban gyakran elfelejtjük. A vadon élő állatok világnapja arra hivatott emlékeztetni minket, hogy felelősek vagyunk a környezetünkért és az életformákért, amelyekkel osztozunk rajta.

Annak ellenére, hogy néha szeretnénk így gondolkodni, a Földön nem csak az emberek élnek.

Valójában óriási többségben vannak más élőlények, az állatok, növények, gombák és baktériumok. A vadvilág nem csak valami, amit passzívan figyelünk, hanem ahogy egyre nagyobb mértékben belakjuk a bolygót, annál inkább gondoskodnunk kell a megőrzéséről. A vadon élő állatok világnapja alkalmat ad nekünk minden vadat megünnepelni, a legkisebb rovaroktól a kék bálnákig.

Bármi is legyen a kedvenc növényed vagy vadállatod, a mai napon cselekedj, és lépj fel annak védelmében. Aggódsz az éghajlatváltozás miatt? Használd ezt a napot önmagad vagy mások oktatására! Ünnepeld a hihetetlen biodiverzitást, és kirándulj, fedezd fel a természet flórájának és faunájának végtelen gazdagságát! A Vadvilág Napjának megünneplése mindenkinek kötelező, aki szereti bolygónkat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved