Március 30. – az USA megveszi Orosz Amerikát


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Miután Oroszország kiterjedése elérte Szibéria keleti partvidékét, telepesei hamarosan átkeltek a Bering-szoroson és betették a lábukat Észak-Amerikába is. A területet több ezer éve lakták különböző bennszülött törzsek, amikor az oroszok a 17-18. században megérkeztek, és lényegében gyarmatosították a mai Alaszka területét, létrehozva az ún. Orosz Amerikát, melynek fővárosa Új-Arhangelszk lett (ez a település ma Sitka néven létezik, és az USA legnagyobb területet elfoglaló városa).

Ekkoriban történt, hogy Oroszország az európai fronton vereséget szenvedett a krími háborúban a brit-francia szövetségtől, és az orosz vezetés tartott attól, hogy Szibérián túli gyarmatukat nem tudnák megvédeni egy esetleges Kanada felőli brit támadástól. E katonai okok, valamint a távoli gyarmat menedzselésének alapvető nehézkessége miatt II. Sándor orosz cár felvetette az USA-nak Alaszka eladását, amire az amerikai polgárháború végével immár az USA vezetői is hajlandónak mutatkoztak.

Habár mindkét oldalon akadtak ellenzői a tranzakciónak – az oroszok közül sokan nem akartak megválni a természeti kincsekben gazdag területtől, az amerikaiak közül pedig sokan csak egy jéghideg, üres földdarabot láttak Alaszkában -, végül 1867. március 30-án a két ország megegyezett, és a másfél millió négyzetkilométeres Alaszka 7,2 millió dollárért (mai értéken mintegy 110 millió dollárért, tehát lényegében szinte ingyen) gazdát cserélt.

Alaszka csak 1959-ben lett hivatalosan is az USA tagállama, de népessége kezdettől fogva szépen gyarapodott, különösen a 19. század végi aranyláztól kezdődően. Alaszka ennek ellenére máig a legritkábban lakott, ugyanakkor messze a legnagyobb területű állama az USA-nak, melynek természeti erőforrásai – kiváltképp a kőolaj, földgáz, szén, arany, valamint a faipar és a halászat – a tagállamok közül az egyik legmagasabb átlagos életszínvonalat biztosítják annak a mintegy 700 ezer főnek, akik ezen a zord vidéken élnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

onthisday.com; en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved