Március 6. – elszabadul a Michelangelo a digitális apokalipszis vírus


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A Michelangelo néven elhíresült számítógépes vírustól 1992. március 6-ára várták a digitális apokalipszist, világszerte akár PC-k millióinak működésképtelenné tételét.

A vírust 1991. tavaszán fedezték fel Ausztráliában. Úgynevezett „időzített bomba” volt, a számítógép dátumát figyelte, és minden év március 6-án, a bootolás után közvetlenül végezte el pusztító munkáját: lefuttatott egy kódrészletet, amely gyakorlatilag minden információt törölt a fertőzött meghajtóról. A nevét onnan kapta, hogy március 6-a Michelangelo Buonarrotinak, a reneszánsz művész-zseninek a születésnapja (egyéb összefüggés nincs, a vírus a véletlen egybeesést kiszúró informatikusnak köszönheti ezt a nevet).

Akkoriban a számítógépek legnagyobb része először a hajlékonylemezről (floppy) próbálta elindítani az operációs rendszert, és a vírus éppen ekkor, a fertőzött lemez boot szektorából aktiválódott, megfertőzve a merevlemez partíciós tábláját, és minden további hajlékonylemezt, amit az adott számítógépbe helyeztek.

Akkoriban az emberek gyakorlatilag minden programot és adatállományt hajlékonylemezeken tartottak, onnan indítottak és másoltak át a gépükre – a sávszélességi és technológiai korlátok miatt egyáltalán nem volt jellemző az interneten vagy USB meghajtókon való továbbítás, letöltés, a CD-s adattárolás pedig még igencsak gyerekcipőben járt.

Ennek megfelelően a vírus terjedése nagyon gyorsan és lényegében észrevétlenül zajlott, olyannyira, hogy 1992 elején kiderült, hogy nagy szoftver- és számítógépgyártók is fertőzött termékeket szállítottak ügyfeleiknek.

A virtuális tömeghisztériát 1992-ben az okozta, hogy különböző médiumok a vírusirtók pápáját, John McAfee-t idézve 5 millió PC fenyegetettségéről írtak, ami akkoriban tényleg óriási fertőzési arányt jelentett volna. McAfee később elmondta, hogy egy interjúztatója erőltette, hogy mondjon egy számot, és ő öt és ötmillió számítógép közé becsülte a fertőzöttséget, de a médiában már leginkább csak a magasabb számmal lehetett találkozni.

A károk utólkagos felmérése aztán kimutatta, hogy McAfee becslése helyes, a pánik viszont megalapozatlan volt, mivel a vírus aránylag kevés, 10-20.000 gép adataiban tett kárt a rettegett napon.

Az 1992 utáni években a felhasználóknak sok helyen azt tanácsolták, hogy ne indítsák el a PC-jüket március 6-án, vagy írják felül annak rendszer dátumát úgy, hogy azzal átugorják március 6-át.

A korszerűbb alaplapok megjelenése után, ahol a BIOS-ban beállítható lett, hogy ne elsődlegesen az A: meghajtóról töltődjön be az operációs rendszer, a Michelangelo fertőzési mechanizmusa gyakorlatilag hatástalanná vált. Annak ellenére, hogy a fenti forgatókönyv szerint egy fertőzött számítógép évekig elkerülhette a felismerést, 1997-re a „vadonban” egyetlen esetet sem jelentettek, és a vírustörzs gyakorlatilag „kihalt”.

A digitális világvége ismételt elmaradása miatt közben a hírmédia fokozatosan elvesztette érdeklődését, de a Michelangelo addigra már beírta magát a leghíresebb számítógépes vírusok nagykönyvébe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved