Március 7. – indul a nemzetközi ünnepeld a neved hét


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Több, mint hétmilliárd ember világában szinte mindenütt, mindig más egyének vannak körülöttünk. Életünk mindennapi nyüzsgésében, ebben a nagy, arctalan masszában néha elidegenedettnek, sőt névtelennek érezhetjük magunkat.

A nevek hete (International Celebrate Your Name Week, CYNW) célja ennek a helyzetnek a felszámolása, annak lehetővé tétele, hogy jobban megismerjük egymást és azonosítsuk magunkat a minket körülvevő világ számára.

Ha valakit a keresztnevén szólítanak, az bizalmi viszonyt jelez (vagy megfelelő kontextus hiányában akár épp ellenkezőleg, gyanakvást kelt), és segít a közvetlen társalgásban, ellentétben a hivatalos megszólításokkal – Ön, maga, ilyen úr, olyan úrhölgy, Kovács Béláné és egyebek, hogy más országok még cirkalmasabb megszólítási formuláiról ne is beszéljünk. Az embert keresztnevén szólítani azért is sokkal személyesebb,

mert ahogy Siegmund Freud, a nagy lélekbúvár is megállapította, az ember neve személyiségének alapvető eleme, lelkének egy darabja (talán nem véletlen, hogy ő maga is nevet változtatott, mivel eredeti keresztneve Sigismund volt).

A nevek hetének minden napjának kiemelt témája van, ami idén a következőképpen alakul, egy-egy vonatkozó érdekességgel kiegészítve:

Március 7. vasárnap – Névrokonok napja

A vezetéknevek hazánkban a XIII. századtól alakultak ki. Leggyakoribb családneveink: Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth, Varga, Kiss, Molnár, Németh, Farkas.

Március 8. hétfő – Vicces tények nevekről nap

Tudtad, hogy Horvátországban és Szlovákiában is a Horvat ill. Horváth a leggyakoribb családnév, de több szomszédos országban a Kovács vagy Kovacsevics is dobogós?

Március 9. kedd – Egyedi nevek napja

A világ leghosszabb személynevével Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegelsteinhausenberdorft Sr. büszkélkedhetett, aki az ABC minden betűjére kapott egy keresztnevet, de végül inkább behódolt a praktikumnak, és Mr. Wolfe Plus 585 Sr-ra rövidítette a nevét.

Március 10. szerda – Fedezd fel, mit jelent a neved nap

Tudtad, hogy a malacperselynek eredetileg semmi köze nem volt a malacokhoz, csak a perselyekhez gyakran használt „pygg” nevű agyagfajta miatt kezdtek el ilyen alakú perselyeket készíteni (a „pig” angolul malac, „piggybank” pedig a malacpersely)?

Március 11. csütörtök – Névtáblák napja

Ezen a napon világszerte sokan viselnek névtáblát azokon kívül is, akiknek ezt a munkaadója megköveteli. A címkék némelyike ​​egyszerű, míg mások ötletesek, és még inkább kiemelik viselőjük személyiségét vagy szándékát, így mindenképpen megérdemelnek egy második rápillantást. A végcél ugyanaz: kapcsolatba lépni másokkal, akik más utakon járnak. Mi lehetne jobb módja annak, hogy bemutatkozzunk a körülöttünk lévő világnak, mint egy egyedi és lenyűgöző névcímke?

Március 12. péntek – Második nevek napja (Middle Name Pride Day)

Tudtad, hogy Donald Kacsa második keresztneve Fauntleroy? Vagy hogy Barbie baba teljes neve Barbara Millicent Roberts?

Március 13. szombat – Ősök neveinek napja

Tudtad, hogy a kaliforniai Los Angeles teljes neve El Pueblo de la Reina de Los Angeles, ami spanyolul azt jelenti hogy „az angyalok királynőjének faluja”?

Vagy hogy a híres New York-i Broadway eredetileg Wiechquaekeck Trail névre hallgatott?

Amit a nevek hetén megtehetünk, amikor ennyien a négy fal közé szorultunk, hogy felhívjuk családtagjainkat vagy barátainkat, és együtt kutatunk, elmélkedünk családfánk, neveink történetét illetően, hogyan alakultak az évszázadok során, van-e idegen nyelvű megfelelőjük, és melyik híres történelmi személyiségekkel vagy kortársakkal osztozunk rajtuk. Akármire is jutunk, a nevek hetén így biztosan új dolgokat tanulunk, és még azt is megváltoztathatjuk, ahogyan önmagunkat vagy ismerőseinket látjuk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

namesuniverse.webs.com ; aysoftheyear.com;

2017 Kidsnews | All rights reserved