Március 9. – Barbie szülinapja


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A Mattel világhírű gyermekjátéka 1959. március 9-én debütált a New York-i American International Toy Fairen, ezért ezt a napot szokás Barbie hivatalos születésnapjaként emlegetni. A baba ötletgazdája Ruth Handler volt, aki észrevette, hogy lánya, Barbara szereti a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni. Abban az időben a legtöbb gyermekjátékbaba gyermeket ábrázolt. Ruth ezt a piaci rést felfedezve megosztotta elképzelését egy felnőtt öltöztetőbabáról férjével, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt, de ő elsőre nem látott fantáziát az ötletben.

Aztán egy 1956-os európai út során, amit gyermekeikkel, Barbarával és Kennethtel tettek, Ruth rátalált egy német játékbabára, a Bild Lillire. A felnőtt alakú Lilli baba pont olyan volt, mint amilyen Handler képzeletében megjelent, ezért vett belőle hármat. Egyet a lányának adott, a többit pedig elvitte a Mattelhez. A Lilli baba egy népszerű képregényhősön alapult, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára.

Lilli öntudatos nő volt, aki tudta, mit akar és nem habozott cselekedni álmai valóra váltásáért. A Lilli babát 1955-ben hozták forgalomba Németországban, és habár eredetileg nem gyerekjátékként került a polcokra, hamar kelendő lett a kislányok között, akik élvezték, hogy számos különböző ruhába lehetett öltöztetni.

Az Amerikai Egyesült Államokba való visszatérésük után Ruth Handler meggyőzte a Mattelt, és a tervező Jack Ryan (Gábor Zsazsa 6. férje) közreműködésével elkezdett dolgozni a baba dizájnján. A baba új nevet is kapott Ruth lánya után. Az első Barbie baba fekete-fehér zebracsíkos úszódresszt hordott és lófarokba fogott frizurát, és kezdetben két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. A baba, mint „Tinédzser divat-modell” került forgalomba, ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta.

Már az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el. Pár év múlva a konkurenciaharc és a szerzői jogi problémák megelőzése érdekében a Mattel megvette a Bild Lilli baba jogait, de annak gyártását hamarosan beszüntették, és energiájukat a Barbie baba népszerűsítésére összpontosították.

Barbie egyike volt az első játékoknak, amelyeket szervezett, kampányszerű marketingstratégiával támogattak meg, és ennek köszönhetően több generáción átívelő popkulturális ikonná vált. Milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. A Mattel egy idő után elmondhatta, hogy másodpercenként három Barbie-t vásárolnak a világon.

A babához kapcsolódó termékcsalád egyre bővült, a szokásos kiegészítők mellett könyveket, videójátékokat és még animációs filmeket is adtak ki a főszereplésével. 1974-ben a Times Square egyik szeglete egy hétre felvette a Barbie Boulevard nevet.

Fiktív életrajza

Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts. Az 1960-as években a Random House által kiadott regénysorozatban a szüleit George és Margaret Robertsként nevezik meg Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Vőlegénye az 1961-ben megjelent Ken (Ken Carson), akivel se veled-se nélküled kapcsolatban éltek egészen 2004-ig, amikor a Mattel bejelentette, hogy Barbie és Ken útjai különváltak, majd néhány, celebpároknál szokásos, de azért korhatár mentes tiszteletkör lefuttatása után 2011. Valentin napján újra összehozta őket.

Barbie-nak az évek folyamán több, mint 40 háziállata volt, köztük kutya, macska, ló, panda, oroszlánkölyök és zebra is. Változatos járműflottájában megfordult rózsaszín bogárhátú, kabrio Corvette, Jeep, lakókocsik és hajók is. Ezen felül van pilótaengedélye és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérő is volt. Karrierje számtalan fordulatot vett, amivel azt igyekeztek hangsúlyozni, hogy a nők sokféle szerepet tölthetnek be az életben. Így került forgalomba a Miss Astronaut Barbie (1965), Barbie doktor (1988) és a Nascar versenyző Barbie (1998) is.

A Mattel Barbie-nak sok társat is alkotott, így a spanyol Teresát, a barna hajú Whitneyt, az 1963-ban megjelent Midge Hadleyt, a fekete bőrű Christie-t és Stevent (Christie barátját) és az ázsiai Marinát. Családtagjai közé tartoznak a tinédzserkorú Skipper, a tíz év körüli ikrek, Stacy és Todd, valamint a kisgyerek Shelly.

Érdekességek Barbie-ról

Barbie-t legtöbbet azért kritizálták, mert irreális testképet mutat a gyermekeknek, ami hosszú távon önbizalomhiányhoz vagy testképzavarokhoz vezethet. Ezt a Mattel idővel igyekezett a babák életszerűbbé tételével korrigálni.

A színes bőrű Barbie-k közül elsőként Francie debütált 1967-ben, mindazonáltal ő nem egy eredetileg is erre tervezett modell volt, hanem csupán a fehér Francie baba néger változata. Nem voltak afrikai arcvonásai, amikre a későbbiekben külön öntőformát készítettek. Így a valódi első fekete Barbie-nak általában Christie-t tartják, amit 1968-ban mutattak be.

1992 júliusában a Mattel kibocsátotta a Teen Talk Barbie-t, ami sok különböző kifejezést volt képes elmondani, köztük a „Vajon elég ruhánk lesz?”, „Szeretek vásárolni”, „Rendezünk egy pizza partyt?” mondatokat. Minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból, így kerülve el hogy két termék egyforma legyen. A 270 frázis egyike „A matek nehéz!” kijelentés volt. Bár csupán minden eladott baba 1,5%-a ismételgette, a jelenség kivívta a American Association of University Women női egyesület felháborodását.

1992 októberében a Mattel kijelentette, hogy a Teen Talk Barbie szókészletéből eltávolítják ezt a mondatot és felajánlott egy cserét bárkinek, aki rendelkezik ilyen típusú játékkal, és szükségesnek érzi a változást.

2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. A muzulmán országokban azóta nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla baba.

2018 márciusában, a nemzetközi nőnapra időzítve indította a Mattel a “Barbie szerepmodellek” kampányt, amely 17 babát tartalmaz, informálisan “sheroes” néven, “a rendkívüli nők példáinak bemutatására”. A Mattel ezt a kollekciót szánta válaszul azoknak a szülőknek, akik aggódnak a lányaik pozitív női modelljei miatt.

A gyűjtemény babái között szerepel Frida Kahlo, Patti Jenkins, Chloe Kim, Nicola Adams, Ibtihaj Muhammad, Bindi Irwin, Amelia Earhart, Misty Copeland, Helene Darroze, Katherine Johnson, Sara Gama, Martyna Wojciechowska, Gabby Douglas, Guan Xiaotong, Ava Duvern Yuan Yuan Tan, Iris Apfel, Ashley Graham és Leyla Piedayesh. 2020-ban a vállalat bejelentette a “shero” babák új kiadását, köztük a paralimpiai bajnok Madison de Rozariót.

A Mattel játéka annyira beleivódott a globális kultúrába, hogy valakit „lebarbie-zni” gyakorlatilag sértésnek számít, és sekélyes, buta szépséget jelent. Ezen alapult a dán Aqua együttes 1997-es Barbie Girl című világslágere is.

Mára komoly üzletté nőtte ki magát a Barbie babák gyűjtése a felnőttek körében, a Mattel adatai szerint világszerte százezres nagyságrendű, többségében középkorú nőkből álló közösség vásárol akár évi húsz vagy több Barbie babát. A nagy aukciós házak árverésein egy-egy korai, bontatlan Barbie készlet néhány millió forintnak megfelelő vételárat is elérhet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved