Milyenek voltak az esküvők a török időkben vagy dédanyáink korában?


Fóris Kinga (16éves) - 7 hónapja

A mohácsi vészben elesett Lajos király hitvesének, Mária királynénak 500 éves, zöld selyemdamaszt esküvői ruhája, mely ma is teljes mértékben megállná a helyét bármelyik divatáruházban; illetve Ily grófnő, az ezerkilencszázas évek szépsége és előkelő vőlegénye, Edelsheim Gyula menyegzőjének története és dokumentumai várják többek között 2022 decemberében a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című tárlatán a szerencsés látogatókat.

A kiállításon bepillantást nyerhetünk abba, hogy dőlt el, kinek lesz egy ifjú lány a felesége az oszmán uralom alatt, a Habsburgok korában, a 48-as vagy az 56-os szabadságharc idején? Hogyan készült fel a nagy napra a fiatal lány? Milyen félelmeket, boldog reményeket élt meg egy menyasszony lánykora utolsó estéjén? Mint ünnepelték a lakodalmat?

A varázslatos holmik kincsestára egyre bővül, mivel a múzeum kérésének eleget téve rengeteg ruhát, ékszert, naplótöredéket ajándékoznak a lelkes emberek. Jelenlegi állás szerint is már több száz csoda közt merülhetnek majd el a boldogok, akik megtekintik a gyűjteményt.  A felhívást ezúton is közvetítjük: ha szeretne hozzájárulni a káprázatos bemutatóhoz, tegye és szerepeljen az ön adománya is hercegnék és grófkisasszonyok ruhakölteményei között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Képek: Magyar Nemzeti Múzeum

2017 Kidsnews | All rights reserved