Szabadon engedtek egy korábban megmérgezett rétisast


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Visszakapta a szabadságát a februárban Tiszaalpáron talált mérgezéses tüneteket mutató rétisas, Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatójának beszámolója szerint a rétisas viszonylag hamar visszanyerte az erejét a gyors és szakszerű állatorvosi kezelésnek köszönhetően. A lábadozási időszak véget ért, nincs szüksége további emberi segítségre. A nemzetipark-igazgatóság és a Vadaspark munkatársai március 10-én, délután szabadon engedték Szeged mellett, a Sas-ér Erdőrezervátumban.

A rétisas hazai állománya az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett a szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően, az utóbbi pár évben már stabilan 300 pár felett van. A hazai állomány 10 %-a, mintegy 30 pár él a Kiskunságban.

A fajt leginkább az élőhelyek elvesztése veszélyezteti, illetve számos esteben szándékos és véletlen mérgezéseknek és áramütésnek is áldozatul eshetnek itthon.  

Az állatvédők és szakemberek kiemelkedő munkát végeznek a mérgezések felderítése, az áramütés elleni védekezés, az ismert fészkek védelme védőzónák kijelölésével és az apróvadvédelmi intézkedésekkel, ezek összeségében mind hozzájárultak a sasok korábban igen aggasztó helyzetének javulásához.

A hazai rétisas párok egész évben a fészkük környékén tartózkodnak, a fiatalok pedig kóborolnak. Télen több tartózkodik nálunk, mivel a Kárpát-medence a kedvező időjárás és a táplálékbőség miatt megfelelő telelőhely az északon élő példányoknak is.

A rétisas a legkorábban költő madarunk, március elején már a tojásokon ülnek. A kotlás időszakában a párok különösen érzékenyek a zavarásra.   A fészekalj rendszerint két tojásból áll, a fiókák március végén – április elején kelnek ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fotók: KNPI/Puskás József

2017 Kidsnews | All rights reserved