Újra Oscar közelében egy magyar alkotás


Kovács Barna (19éves) - 7 hónapja

Holtai Gábor kisjátékfilmje, a Második kör bejutott a Cleveland International Film Festival versenyprogramjába a Magyar Filmadatbázis magazinjának információi szerint. A filmfesztivál Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, azaz a rövidfilm kategória győztese bekerül arra a listára, amiről az Oscar jelölteket választják.

Holtai Gábor 18 perces filmje egy alternatív valóságban játszódik, ahol a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják. A film két főszereplője, Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) számára elérkezett az utolsó esély, hogy gyermekük lehessen, hiszen Kinga kezd kiesni a korban megfelelő jelöltek közül. Az első kör simán megy nekik, a másodiknál azonban bonyodalmakba ütköznek.  A film a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében valósulhatott meg.

A producer Fülöp Péter, a forgatókönyvíró Veres Attila, az operatőr Szőke Dániel, a vágó pedig Kovács Éva Vica.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen nagy nevű, amerikai fesztiválon is szereplési lehetőséget kaptunk. A versenyprogramba való meghívás azért is különösen örömteli, mert mikor tavaly ősszel beválogatták a filmet a Varsói Filmfesztiválra, ott úgy alakult, hogy végül csak a Special Selection program keretei közé fértünk be; a budapesti BuSho filmfesztiválon való párhuzamos szereplés miatt versenybe sajnos nem kerülhettünk. Szerencsére a BuSho-s szereplést sikerült díjra váltanunk, így a fesztivál széleskörű partnerhálózatán keresztül, illetve Gábeli “Tami” Tamás fesztiválvezető áldozatos munkájának köszönhetően többek között meghívást kaptunk Clevelandbe is. Az a tény pedig, hogy ha a szereplésünk itt díjjal zárul, akkor Oscar-jelölhetővé válik a film, egyelőre túl szürreális, megfoghatatlan. Reméljük a legjobbakat.” – nyilatkozta a jelölés kapcsán Holtai Gábor rendező.

A Cleveland International Film Festival április 7-től 20-ig tart, a koronavírus miatt online. A nagyjátékfilmes versenyprogramba is bejutott egy magyar film, a Horváth Lili rendezte Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, mely Magyarország idei jelöltje volt az Oscaron, külföldi film kategóriában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved